(VIDEO) VETERANI SRPSKE PORUČILI: Podnećemo prijave protiv sebe!
Foto: RTRS

Uplašeni da želi da se ukloni srpska komponenta

(VIDEO) VETERANI SRPSKE PORUČILI: Podnećemo prijave protiv sebe!

Bosna i Hercegovina -

Pokretanje istrage u slučaju izlaska pripadnika Oružanih snaga BiH na referendum o Danu Republike Srpske predstavlja nameru predsednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Sifeta Podžića da ukloni srpsku komponentu iz Oružanih snaga, tvrde "Veterani" Srpske.

Ukoliko se to desi "Veterani" najavljuju da će podneti krivične prijave sami protiv sebe zbog masovnog odziva na referendum.

Za razliku od referenduma koji je održan 1. marta 1992. referendum o Danu Republike Srpske bio je u potpunoj funkciji mira. Zbog toga namera Sifeta Podžića ima za njih drugi cilj.

Foto: Youtube/Printscreen/RTRS
Foto: Youtube/Printscreen/RTRS

"To nama samo ukazuje da on želi da eliminiše srpsku komponentu i zbog toga mi tvrdimo ukoliko se to dogodi da će Veterani Republike Srpske u tom slučaju sami protiv sebe podneti krivične prijave jer su se masovno odazvali referendumu, rekao je Duško Vukotić, predsednik Udruženja "Veterani RS".Veterani podržavaju politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se zalaže za Srpsku u okviru Dejtonskog sporazuma, nasuprot politici bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji zagovara " što manje Republike Srpske to više Bosne". Protive se Dodikovom saslušanju pred Tužilaštvom BiH i pitaju - šta je sa ostalima.

Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić

"Zbog čega Mladen Bosić koji je predsedavajići PS BiH, koji je jasno i glasno rekao da bez političkog bloka koji on vodi ne bi uspeo referendum, kako je to onda moguće da Milorad Dodik dobija poziv za saslušanje a Mladen Bosić ne dobija, naglašava Vukotić.Kad već uzima sebi zasluge za uspeh referenduma, on je u najmanju ruku saučesnik u njegovom sprovođenju", kažu "Veterani".

Predsednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Sifet Podžić rekao je ranije da pripadnici Oružanih snaga BiH koji su u nedelju, 25. septembra, izašli na referendum u Republici Srpskoj direktno ruše Ustav BiH, ustavni poredak i Zakon o odbrani BiH.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track