DODIK O ODLUCI USTAVNOG SUDA: To je direktan udar na pravo jednog naroda!
Foto: Zorana Jevtić

9. januar će se slaviti

DODIK O ODLUCI USTAVNOG SUDA: To je direktan udar na pravo jednog naroda!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom odluke Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultate referenduma u RS da je to direktan udar na demokratskom pravo jednog naroda.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da je i pre odlučivanja i zasedanja Ustavnog suda bilo poznato kakvu će odluku doneti.

"Niššta drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda u kome sede visoki funkcioneri SDA i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalažže i koju sprovodi RS", kazao je Dodik.

On je istakao da je referendumom iskazana demokratska volja naroda.

"Dan Republike ćemo i dalje slaviti. Mi donosimo zakone, a neka Ustavni sud i dalje ispunjava Izetbegovićeve i žželje njegovih sledbenika pa će na taj nacin najdirektnije uruššiti i Ustav i demokratiju u ovoj zemlji", rekao je.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da Ustavni sud doliva ulje na vatru.

Mladen Ivanić, Foto: Beta/Milan Obradović
Mladen Ivanić, Foto: Beta/Milan Obradović

"Ne mislim da će to imati ikakve posledice i ne vidim ni kakve možže da ima, jer je volja građana viđše nego jasna i ona je obavezujuća za sve - mene, predsednika RS i Narodnu skupšštinu", rekao je Ivanić i ocenio da treba doneti zakon kojim će 9. januar bez sumnje biti proglaššen praznikom i jednom za svagda staviti tu priču van dnevnog reda.

Ustavni sud BiH prihvatio je danas zahtev boššnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića za "reššavanje ustavnopravnog spora BiH sa RS" i ponišštio rezultate referenduma o Danu Republike koji je u Srpskoj održžan 25. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track