(VIDEO) INCKO IZGUBIO KOMPAS Srbi ogorčeni zbog poređenja Srpske sa zločinačkom NDH Ante Pavelića
Foto: Reuters

Uvredio Srpsku

(VIDEO) INCKO IZGUBIO KOMPAS Srbi ogorčeni zbog poređenja Srpske sa zločinačkom NDH Ante Pavelića

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Izjava visokog predstvnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, kojom je uporedio Republiku Srpsku sa zločinačkom NDH Ante Pavelića, ne prestaje da izaziva osuđujuća reagovanja u Banjaluci i srpskih zvaničnika u Sarajevu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je ocenio da je Inckova izjava “nezabeležena sramota”. Crnadak, kako su preneli banjalučki mediji, kaže da Inckova izjava “jedna od najstrašnijih” i da je usmerena protiv Republike Srpske i srpskog naroda, kao i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH.

"Možda gospodin Incko misli da je naštetio samo Republici Srpskoj ovakvim groznim poređenjem, ali je zapravo zabio nož u leđa svima koji pokušavaju da poprave imidž BiH u svetu i da ovu zemlju iz perioda tame i sukoba povedu u bolju budućnost", istakao je Crnadak.

Igor Crnadak: Inckova izjava je neviđena sramota! (Foto: Printscreen YouTube)
Igor Crnadak: Inckova izjava je neviđena sramota! (Foto: Printscreen YouTube)

Naglasio je da se kao ministar inostranih poslova BiH nalazi među najodogovornijim osobama u zemlji po pitanjima razvijanja dobrosusedskih odnosa, evropskih integracija i unapređenja imidža BiH, te zbog toga najoštrije osuđuje i odbacuje poređenje Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta BiH, sa zločinačkom NDH, jer to nanosi direktnu štetu.

"Republika Srpska ima narod koji veruje u evropske vrednosti, antifašistički narod koji predstavlja sve suprotno u odnosu na NDH. Ovaj narod se borio i ginuo da bi NDH bila poražena zajedno sa drugim fašistima i nacistima tokom Drugog svjetskog rata i nezabeležena je sramota, na bilo koji način, porediti NDH sa Republikom Srpskom", poručio je Crnadak.

Milenko Savanović: Poređenje je krajnje uvredljivo i neprimereno za srpski narod (Foto Printscreen YouTube/TVK3)
Milenko Savanović: Poređenje je krajnje uvredljivo i neprimereno za srpski narod (Foto Printscreen YouTube/TVK3)

Predsednik vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Milenko Savanović očekuje da Incko povuče svoju izjavu i izvini se svim Srbima. I on kaže da je poređenje 9. januara sa nastankom ustaške fašističke države i njene zločinačke ideologije koja se završila genocidom nad Srbima - krajnje uvredljivo i neprimereno za sprski narod.

"Potpuno smo uvereni da Valentin Incko vrlo dobro poznaje istorijske činjenice, stoga još više čudi njegova skandalozna izjava koja na najgrublji način vređa naše osećaje, posebno malobrojnih članova srpskih porodica koji su uspeli preživeti strahote stradanja u zloglasnim ustaškim logorima: Jasenovcu, Donjoj Gradini, Lepoglavi, Jadovnu, Gospiću, Sajmištu, Staroj Gradišci i onim koje je stvorila Nezavisna država Hrvatska”", saopštio je Savanović. Očekivali smo, dodaje on, da Incko radi na izgradnji povjerenja u BiH , a ne da "jedan stradalnički narod koji je podneo najveću žrtvu za slobodu u proteklim ratovima, poredi sa dželatima".

Udruženje građana Istočna alternative poručila je Incku da je najbolje da spakuje kofere i ide iz BiH.

"Znamo da je NDH stvorena uz pomoć Nemačke i Austrije, koje su tvorci fašizma i vidimo da Incko žali što se ne slavi dan te fašističke tvorevine", navodi se u saopštenju ovog udruženja. Iz tog udruženja poručuju da je dokaz Inckove pristrasnosti to što od dolaska u BiH nikada nije posetio nijedno srpsko stratište u Republici Srpskoj, a redovno obilazi muslimansko vojničko groblje u Potočarima i na drugim lokacijama.

BONUS VIDEO DA SE NAJEŽIŠ: Ovako su uglas pevali "Pukni zoro" na proslavi Dana RS!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track