HRVATI OSUĐENI ZA RATNE ZLOČINE DOKAZUJU DA NISU KRIVI: Imaju 7 dana da obore haške presude
Foto: Fonet AP

Haški sud

HRVATI OSUĐENI ZA RATNE ZLOČINE DOKAZUJU DA NISU KRIVI: Imaju 7 dana da obore haške presude

Bosna i Hercegovina -

Pred Žalbenim većem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu danas započinje sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnela šestorica bosanskih Hrvata osuđenih za ratne zločine u BiH i o žalbi tužilaštva.

Haški sud je njih šestoricu u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Bivši predsednik Vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandir vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Raspravno veće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsedavajućeg sudije Žana Kloda Antonetija, tada zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni sukob i da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg Bosne, za koje su se teretili optuženi, počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kom je učestvovao i deo političkog i vojnog vođstva Republike Hrvatske, uključujući i predsednika Franju Tuđmana.

Prema zaključcima presude, cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata bio je uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH blisko povezana s Hrvatskom.

Obrane šestorice Hrvata u žalbama su tražile da se zbog pogrešnih zaključaka u presudi o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, i o učestvovatnju “šestorke” u tom poduhvatu, oni oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje. Alternativno, tražili su značajno smanjenje izrečenih kazni. Haško tužilaštvo u žalbi na prvostepenu presudu zatražilo je da se proglase krivima i po drugim oblicima odgovornosti po kojima je to propustilo da učini

Raspravno veće a da se izreknu “značajno veće” zatvorske kazne. Tužilaštvo je poručilo da je Raspravno veće načinilo pravnu grešku izricanjem “očigledno nedovoljne kazne optuženima” a nije “na odgovarajući način procenilo težinu zločina za koje su optuženi osuđeni kao i njihovu ulogu u njima”.

Inače, u Mostaru je juče osvanuo transparent podrške čestorici bosanskih Hrvata. Na hrvatskoj zastavi ispisano je "Heroji čekamo vas" a ta fotografija se brzo raširila društvenim mrežama.

(Večernji list/E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track