(VIDEO) NAJSTARIJA PRAŠUMA U EVROPI: Ovo je predlog BiH za listu UNESCO
Foto: Youtube Screenshot/10EldarionElessar

Netaknuta priroda

(VIDEO) NAJSTARIJA PRAŠUMA U EVROPI: Ovo je predlog BiH za listu UNESCO

Bosna i Hercegovina -

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om, kojom predsedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, usvojila je nominaciju Prašume Perućica za upis na Tentativnu listu UNESCO.

Nominacija Perućice za upis na Tentativnu listu bit će dostavljena Centru za svetsku baštinu UNESCO.U materijalu za nominaciju koji je dostavljen od nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske a pripremljen u Javnoj ustanovi Nacionalni park "Sutjeska", navedeno je da je u samom srcu tog nacionalnog parka smešten prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čoveka.

U Prašumi Perućica registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, kao više od 1.000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi pa se Perućica smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa. Državna komisija za saradnju s UNESCO-om razmotrila je i usvojila Izveštaj o stanju očuvanosti dobra svetske baštine Područje Starog grada oko Starog Mosta u Mostaru i Izveštaj o stanju očuvanosti dobra svetske baštine Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Izveštaji će biti dostavljeni Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a. Podržana je kandidatura Udruženja "Pontanima" za dobijanje statusa UNESCO-ovog Umetnika za mir. Članovi Komisije za saradnju BiH sa UNESCO-om informisani su o pozivu za dostavljanje prijava za UNESCO mrežu kreativnih gradova, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Vijesti.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track