INCKO: I BiH i međunarodna zajednica imaju svoje obaveze
Foto: Reuters

Fokus na reformama

INCKO: I BiH i međunarodna zajednica imaju svoje obaveze

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je u Budimpešti, da reformski pristup i prepoznavanje hitnosti trenutka moraju biti nezaobilazni elementi u tkivu bosanskohercegovačkih evroatlantskih aspiracija.

"S druge strane, međunarodna zajednica mora i dalje biti na oprezu i suočavati se s izazovima koji bi mogli ugroziti stabilnost zemlje i njena dosadašnja reformska dostignuća", rekao je u utorak visoki predstavnik.

Istakao je da fokus mora biti na reformama koje će omogućiti zemlji da iskoristi pozitivne efekte evropskih integracija. Kako BiH, tako i međunarodna zajednica, imaju svoje obaveze kada je u pitanju buduće mesto BiH u zajedničkom evropskom zdanju, dodao je on. I jedni i drugi, naveo je Incko, moraju ostati istrajni tokom celokupnog procesa.

Incko se sastao sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i drugim zvaničnicima, a tema sastanka u Budimpešti bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini i napori te zemlje da ubrza svoje evroatlantske aspiracije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track