VIŠE OD POLOVINE GRAĐANA BIH OČEKUJE NOVI RAT: Nacionalne napetosti su prevelike, pocepaće državu
Foto: Profimedia

Anketa

VIŠE OD POLOVINE GRAĐANA BIH OČEKUJE NOVI RAT: Nacionalne napetosti su prevelike, pocepaće državu

Bosna i Hercegovina -

Više od polovine građana BiH istovremeno smatra kako bi nacionalne napetosti mogle da dovedu do oružanog sukoba, a gotovo jednak broj je i onih koji taj scenario vide sa raspletom koji bi doveo do raspada države.

O tome da država BiH, kao i entiteti, ide u pogrešnom smeru, nije ni trebalo sprovoditi istraživanje, ali jedno, koje je drugom tromesečju ove godine urađeno za potrebe međunarodne zajednice i pojedinih političkih stranaka, pokazalo je kako je stanje u Republici Srpskoj manje pesimistično nego u FBiH, piše Večenji list BiH.

Tako samo pet odsto građana u Federaciji BiH smatra kako entitet ide u dobrom smeru, dok stanje lošim ocenjuje više od 90 odsto anketiranih građana iz svih delova toga entiteta, kao i nacionalnosti.

Nezaposlenost najvećim problemom smatra više od 50 odsto građana i tu su jedinstvena oba entiteta, dok se, zanimljivo je, politička situacija smestila na treće mesto, odmah iza korupcije. U RS-u su pak na drugom mestu ekonomija i siromaštvo, a politička situacija i nije poseban problem.

Zanimljivo je kako Hrvati pre svega smatraju da su se međunacionalni odnosi pogoršali u poslednjih godinu dana, dok to najmanje kao problem vide Srbi.

Pri tome, proces pomirenja važnim smatra 90 odsto anketiranih, a gotovo jednako toliko ističe kako su političke stranke zainteresovane za zloupotrebu nacionalnih napetosti za ostvarenje sopstvene koristi. Više od polovine građana istodovremeno smatra kako nacionalne napetosti mogu dovesti do oružanog sukoba, a gotovo jednak broj je i onih koji taj scenario vide sa raspletom koji bi doveo do raspada države.

Od radikalnoga ekstremizma definitivno najviše strahuju Srbi - skoro tri četvrtine, dok je jednak broj Hrvata i Bošnjaka po istom pitanju. Istovremeno, prema istraživanju, dve trećine građana zabrinute su zbog stranih uticaja na dešavanja u BiH i političke poslove.

Za razliku od nedavnog istraživanja, po kome Hrvati nisu prednjačili oko evropskih integracija, ovo je potvrdilo kako tek jedan od deset Hrvata ne podržava pristup EU.

Istovremeno, kod Srba je polovina onih koji se protive takvom putu BiH. Anketirani birači na vrh su postavili političke stranke kao najkorumpiranije, nakon čega slede vlade, pravosudne institucije i zdravstvene ustanove.

Najspornijim pri tome građani smatraju zapošljavanje u javnoj upravi, koju smatraju leglom korupcije, piše Večernji list BiH.

(Avaz.ba/Večernji)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 13 epizoda: Ovo je srpska “armata”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track