VIKILIKS PROVALIO IZETBEGOVIĆA: Decenijama želi da preuzme federalnu televiziju
Foto: Beta/Almir Razić

oštro

VIKILIKS PROVALIO IZETBEGOVIĆA: Decenijama želi da preuzme federalnu televiziju

Bosna i Hercegovina -

Među mnogobrojnim depešama, koje su američki diplomati širom sveta proteklih godina slali u Vašington, Vikiliks je objavio i jedan zanimljiv izveštaj Ambasade Sjdinjenih Američkih Država u Sarajevu o pokušaju SDA i Stranke za BiH da preuzmu političku kontrole SDA nad BHRT i Federalnom televizijom pre nepunih deset godina.

Takođe,autori istog izveštaja, navodi se i da Milorad Dodik, lider SNSD, sprečava da se čuje glas opozicije na javnom servisu RS ali i u drugim medijima, koje drži pod kontrolom.

U poverljivom dokumentu koji su službenici Ambasade SAD-u Sarajevu 30. novembra 2007. poslali na adresu “Stejt Departmenta” i CIA, izražava se ozbiljna zabrinutost zbog nastojanja bošnjačkih političkih stranaka da instaliraju sebi odan kadar u Upravni odbor BHRT, piše Klix.ba.

"Politički i medijski izvori navode da bošnjačke nacionalističke stranke kuju zaveru kako bi preuzele kontrolu nad uređivačkom politikom javnih servisa/televizija. Predstojeće glasanje u Parlamentu BiH o izboru zamene za bošnjačkog člana Upravnog odbora BHRT pružiće prvu priliku za Stranku demokratske akcije predvođenu Bakirom Izetbegovićem i Stranku za BiH da promovišu svoje kandidate. Predlog Zakona o javnom RTV servisu u Federalnom parlamentu vide kao kritičan za nacionalne interese Bošnjaka. Ovi događaji mogu voditi gušenju vesti koje su kritične prema nacionalnim strankama Bošnjaka i njihovim političkim interesima, i biće izazov slobodi medija", navodi se u depeši Američke ambasade u Sarajevu.

U istom se dokumentu nadalje pojašnjava da će Parlament BiH uskoro izabrati novog kandidata za Upravni odbor BHRT, a nakon što je istekao mandat dotadašnjem bošnjačkom članu Plamenku Čustoviću.

"Politički i medijski izvori kazali su da frakcija SDA koju predvodi Bakir Izetbegović podržava kandidaturu Šaćira Filandre (u to vreme predsednika Muslimanskog kulturnog društva Preporod, a kasnije dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, op.a.)….Mi smo zabrinuti da je on kandidat Stranke BiH i krila SDA koje kontroliše Izetbegović, iz razloga njegove podložnosti političkim pritiscima. Predsednik SDA Sulejman Tihić navodno podržava drugog kandidata Ahmeda Žilića, kojeg mnogi medijski profesionalci vide kao nezavisnu i profesionalnu alternativu", piše između ostalog u izveštaju.

Oni su, takođe, naveli da je nekoliko političkih i novinarskih izvora izrazilo zabrinutost da su se Bakir Izetbegović i njemu odani članovi SDA dogovorili da u saradnji sa Strankom za BiH smene menadžment Federalne televizije.

U to je vreme, podsetimo, Bakir Izetbegović bio šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Sulejman Tihić je obavljao funkciju predsednika SDA, dok je lider Stranke za BiH Haris Silajdžić bio bošnjački član Predsedništva BiH.

Američki diplomati referišu, između ostalog, da je FTV javno dovela u pitanje postavljanje nekoliko rođaka Bakira Izetbegovića i federalnog premijera Nedžada Brankovića na menadžerske pozicije u BH Telekomu.

"Srpski član Upravnog odbora BHRT Nikola Deretić takođe vrši pritisak na Odbor i nedavno je zatražio smenu Bakira Hadžiomerovića. Stranka za BiH ne krije svoje neprijateljstvo prema FTV i njihovoj uređivačkoj politici. Zastupnici SBiH u Federalnom parlamentu iskoristili su nedavno debate u parlamentu kako bi otvoreno napali zvaničnike FTV. Nekoliko zastupnika SBiH pretilo je da će smijeniti zvaničnike FTV, uključujući i Bakira Hadžiomerovića", piše u nastavku.

Autori, međutim, napominju da napadi nisu odvratili Hadžiomerovića od emitovanja priloga u kojima se kritikuje nacionalistička bošnjačka politika Stranke za BiH i SDA.

Autori izveštaja su istakli da pokušaji SDA i Stranke za BiH da kontrolišu javne emitere podsećaju na njihovo žongliranje kako bi ovladali dvema velikim i profitabilnim javnim kompanijama, BH Telekomom i Elektroprivredom BiH.

"Ako SDA frakcija Bakira Izetbegovića uspe, uz pomoć Stranke za BiH, u izboru njihovog preferiranog kandidata za Upravni odbor BHRT, to će biti još jedan udarac autoritetu predsednika SDA Sulejmana Tihića i njegovoj sposobnosti da kontroliše članove svoje partije. Još je više uznemirujući navodni pokušaj bošnjačkih nacionalista da preuzmu kontrolu nad FTV. Ovo, u kombinaciji s Dodikovim uspešnim ućutkivanjem opozicije u medijima u Republici Srpskoj i januarskim bojkotom BHRT, uskratilo bi bh. građane za objektivno televizijsko informativno izveštavanje", zaključuje se na kraju izveštaja.

Deset godina kasnije jasno je da su upozorenja i strahovi američkih diplomata u Sarajevu i njihovih sugovornika iz BiH o budućnosti javnih televizijskih servisa bila posve opravdana, navodi Klix.ba.

(Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja