NOVI-STARI SPOR: Srpski ministri u Sarajevu na udaru vlasti u RS zbog izmena krivičnog zakona BiH
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Svađa u najavi

NOVI-STARI SPOR: Srpski ministri u Sarajevu na udaru vlasti u RS zbog izmena krivičnog zakona BiH

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović (DNS) pozvao je danas srpske delegate u Domu naroda parlamenta BiH da glasaju protiv izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje, između ostalog, previđaju zatvorske kazne za negiranje genocida i ratnih zločina protiv čovečnosti. Čubrilović je ocenio da takve kvalifikacije nisu prihvatljive sa stanovišta interesa Republike Srpske i njenih građana, dodavši da delegati u Domu naroda parlamenta BiH, koje je izabrala Narodna skupština RS, "imaju obavezu i odgovornost da se ponašaju u skladu sa interesima RS i na taj način donose odluke".

Prema predloženim izmenama Krivičnog zakona BiH, koje još nisu konačne, za negiranje genocida ili zločina protiv čovečnosti predviđena je zatvorska kazna od pet do deset godina.

"To svakako nije genocid i zločin u Јasenovcu, niti genocid u Јermeniji, niti ratni zločini u Mrkonjić Gradu. Nama je jasno šta je cilj ove izmene Krivičnog zakona BiH. Kada je reč o izmenama, kao i o statistikama broja presuda Suda BiH za ratne zločine - cilj je isti, a to je da se udari pečat karakteru proteklog rata iz vizure samo jednog naroda i jedne politike u BiH", ocenio je predsednik parlamenta RS.

On je naveo da je "ogorčen" činjenicom da srpski ministri u Savetu ministara BiH nisu reagovali na pravi način, odnosno što nisu odbili glasaju ili napuštanjem sednice nisu onemogućili usvajanje tog zakonskog predloga dok ne obave konsultacije sa institucijama Republike Srpske.

"Možemo biti iz različitih političkih opcija, ali oni koji čine vlast na nivou BiH, kao i oni koji čine vlast na nivou Republike Srpske izabrani su da štite Srpsku i da zastupaju interese građana koji su ih birali", istakao je Čubrilović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) ranije je rekao da je Savet ministara u načelu usvojio tekst izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH, ali da će srpski ministri prihvatiti konačan tekst ukoliko budu prihvaćene njihove primedbe koje su "na liniji preporuka Vlade Republike Srpske".

"Tekst izmena i dopuna Krivičnog zakona verovatno nećemo videti narednih dana, dok zapisnikom ne konstatujemo da li su sve primedbe ugrađene u novi tekst zakona", rekao je Šarović.

Prema njegovim rečima, ako predložene izmene i dopune Krivičnog zakona BiH ne budu usaglašene u Savetu ministara, odnosno ako ne budu prihvaćene primedbe srpske strane, predloženi zakon može da ide u skupštinsku procedure, ali bez glasova srpskih predstavnika koji će u tom slučaju biti preglasani.

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da poslanici ove stranke u parlamentu BiH neće podržati predložene izmene i dopune Krivičnog zakona BiH.

On je za agenciju Beta rekao da poslanici srpskih stranaka iz RS mogu sprečiti usvajanje ovog zakona, s obzirom da za usvajanje svakog od zakona u parlamentu BiH treba da postoji entitetska većina poslaničkih glasova.

Postojanje entitetske većine prilikom glasanju u prlamentu BiH znači da najmanje dve trećine poslanika iz jednog entiteta, RS ili Federacije BiH, mora da podrži određeno zakonsko rešenje.

Ukoliko ne postoji ta entitetska većina određeni zakon ne može proći u Predstavničkom domu parlamenta BiH. U Savetu ministara BiH su predstavnici Saveza za promene (SDS, PDP i NDP), koji su u RS opozicija.

Predstavnici vladajućih stranaka u RS (SNSD, DNS i socijalisti) već su ih optužili da su prihvatili izmene Krivičnog zakona, kojima se kažnjava negiranje genocida, okrivljujući ih za izdaju RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track