RATNI HOROR: Svedok otkrio da je gledao ubistvo dve Srpkinje u Bukviku kod Brčkog
Foto: Youtube printscreen, Foto: Printscreen YT

Monstrumi

RATNI HOROR: Svedok otkrio da je gledao ubistvo dve Srpkinje u Bukviku kod Brčkog

Bosna i Hercegovina -

Tužilaštvo BiH je na suđenju za zločine u selu Bukvik kod Brčkog pročitalo iskaz svedoka Mirsada Mujića, u kojem je naveo da je 15. septembra 1992. godine video kada je Begzad Kajtazi pucao u dve starije Srpkinje. Mujić, koji je u međuvremnu preminuo, napomenuo je da je kao pripadnik Prvog bataljona Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ 14. septembra te godine učestvovao u akciji u Bukviku, te da je među vojnicima bio i Begzad Kajtazi, kog je poznavao od ranije, prenosi Birn.

U iskazu piše da je Mujić u večernjim časovima video da prema njima dolaze dve starije žene, te da se tada ženama približio Kajtazi s uperenom automatskom puškom, tražeći od jedne torbu.

"Ispalio je rafal u tu ženu, a nakon toga i u drugu. Pale su na tlo i nisu davale znakove života. Video sam taj trenutak. Senad i Šemsudin Pekić su posmatrali zajedno sa mnom. Svi smo se nalazili na udaljenosti od nekoliko metara i nije bilo prepreka. Kajtazi je prišao ženama, uzeo torbu i udaljio se prema Vitanovićima", naveo je Mujić.

On je dodao da je narednih dana u ugostiteljskom objektu u mestu Gornji Rahić Kajtazi trošio veliku svotu novca, te da su svi znali da je to novac jedne od ubijenih žena. Tužilaštvo BiH tereti Mensura Đakića i Begzada Kajtazija za zločin nad srpskim civilama počinjen u septembru 1992. godine u selu Bukvik, opština Brčko.

Đakić se tereti da, kao komadant Prvog bataljona 108. brigade HVO­-a Bosanska Posavina, 15. septembra 1992. godine nije sprečio pripadnika HVO-­a da izvrši ubistvo tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca. Kajtazi je optužen da je istog dana, pucanjem iz automatske puške, usmrtio dve žene srpske nacionalnosti,­ Milku i Radojku Brestovački.

Svedok Blagoje Krajinović, nekadašnji pripadnik Teritorijalne odbrane, ispričao je da je 14. septembra iste godine bio u selu Bukvik kako bi pokušao da zaustavi prodiranje muslimansko-­hrvatskih snaga.

Krajinović je rekao da se u večernjim časovima kod partizanskog spomenika u selu pojavila grupa vojnika koja je izvela Milku i Radojku Brestovački, te su počeli da ih maltretiraju i udaraju kundacima.

"Žene su bile uplašene, jaukale su. Govorile su da ne znaju ništa, da su stare žene. Neko od te grupe vojnika zovnuli su: "Mirso, Bego, dođite da vidite koga smo našli". Nastavilo se maltretiranje i čula su se dva pojedinačna pucnja. Tada je jauk prestao", posvedočio je Krajinović.

On je pojasnio da je te dve žene poznavao još od detinjstva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track