(VIDEO) NAJEZDA GLODARA: Proglašena epidemija mišje groznice na području Gradiške
Foto: RTRS, Foto: RTRS

8 OBOLELIH

(VIDEO) NAJEZDA GLODARA: Proglašena epidemija mišje groznice na području Gradiške

Bosna i Hercegovina -

U opštini Gradiška proglašena je epidemije mišje groznice.

Osam lica je zatražilo lekarsku pomoć, od kojih je dvoje sa težim posledicama. Osim po zdravlje ljudi, najezda glodara negativno se odražava i na poljoprivrednu proizvodnju.

Prvi slučaj mišije groznice u Domu zdravlja Gradiška registrovan je pre mesec dana. Posle učestalih simptoma koji asociraju na ovu bolest na preporuku Instituta za javno zdravlje proglašena je epidemija mišije groznice.

"Do sada imamo osam obolelih, od toga šest relativno lakših slučajeva i dva teža slučaja koja se trenutno nalaze na dijalizi", kaže Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja.

Žarište epidemije trenutno je registrovano u brdskom delu opštine. Osim zdravlja stanovništva pred najezdom glodara ugroženi su i usevi.

"Šuma je puna miševa i mi smo desetak i više kila otrova bacili kod kuće jer pojedoše sve, ne može se spasiti plastenik, a kamoli nešto drugo. Meni nije toliko žao zbog štete koju meni uzrokuju, koliko zbog zdravlja ljudi", kaže Živko Bjelovuk, meštanin Resanovaca.

Posle proglašene epidemije preduzete su sve zakonom propisane mere među kojima je i vanredna deratizacija.

"Deratizacijom ćemo obuhvatiti oko 1000 domaćinstava u potkozarskim selima Gornji Podgradci, Grbavci i Turjak, naravno shodno tome kako se situacija bude odvijala narednih dana. Dakle, faktički krećemo iz tog žarišnog područja gde su se do sada javili slučajevi oboljenja", ističe Bogdan Milenković, načelnik Higijenskio-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Iz Doma zdravlja Gradiška stanovništvu je poručeno da primene pojačane mere higijene, prvenstveno prilikom čišćenje prostora na kojim je uočeno prisustvo glodara.

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track