GRAD I SUŠA UNIŠTILI SVE: Cene voća i povrća skaču i za 50 odsto!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ČEKA NAS ENORMNA SKUPOĆA

GRAD I SUŠA UNIŠTILI SVE: Cene voća i povrća skaču i za 50 odsto!

Bosna i Hercegovina -

Prva poskupljenja voća, povrća i stočne hrane, čije je prinose suša drastično umanjila, mogu se očekivati već narednih dana.

Ratari su jednoglasni - sunce im je spržilo većinu roda u njivama i voćnjacima, a one plodove koje su uspeli da spasu, moraće da prodaju po višim cenama kako bi bar delimično ublažili gubitke. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ovogodišnja suša umanjila je biljnu proizvodnju za 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 procenata, dok je ukupna šteta procenjena na oko 270 miliona maraka.

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić je upozorio da će to neminovno uticati na rast cena. Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković tvrdi da su ovogodišnje štete u poljoprivrednoj proizvodnji veće od 300 miliona maraka i da će sa sobom doneti lančana poskupljenja. Zbog toga su, dodaje, podjednako na udaru i poljoprivredni proizvođači i potrošači. "Suša je svuda ostavila traga. I u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu, tako da očekujemo u svim tim oblastima poskupljenja. Cena hrane za stoku biće veća do 20 odsto i direktno će dovesti do povećanja troškova te proizvodnje", kaže Marinković dodajući da bi stoka mogla da pojeftini jer će se uzgajivači rešavati viška životinja koje neće moći da hrane.

Kazao je da poskupljenja neće biti drastična ako Vlada RS realizuje svoje obećane mere za ublažavanje šteta. Predsednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da cene žive vage prasadi za sada neće rasti, ali da sledi težak period.

"Do proleća cene prasića će sigurno stagnirati, ali kada opadne stočni fond, i to već u proleće, krenuće rast cena", kaže Maljčić. Objašnjava da je ovogodišnja cena prasića od četiri do pet maraka po kilogramu, a idućeg proleća će verovatno biti šest maraka.

Ministar Stevo Mirjanić obećao je prošle sedmice da će Vlada Srpske preduzeti niz mera za ublažavanje šteta u agraru. Jedna od njih je, i da do kraja mjeseca bude isplaćena polovina ovogodišnjih podsticaja koja iznose 60 miliona maraka. Vlada će obezbediti za kapitalna ulaganja pet miliona KM, a isto toliko i za pomoć u jesenjoj setvi.

Predsednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da cene žive vage prasadi za sada neće rasti, ali da sledi težak period.

"Do proleća cene prasića će sigurno stagnirati, ali kada opadne stočni fond, i to već u proleće, krenuće rast cena", kaže Maljčić. Objašnjava da je ovogodišnja cena prasića od četiri do pet maraka po kilogramu, a idućeg proleća će verovatno biti šest maraka. Predsednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos kaže da je suša ostavila negativne posledice i na rod pšenice.

"U regionu je već došlo do rasta cena pšenice, koji prati rast cena brašna, što će se desiti i u Srpskoj. Za 30 dana od dana žetve cene će kod nas sigurno za 20 odsto porasti u odnosu na cene prilikom žetve", rekao je Kos.

Predsednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže će cena krompira dodatno skočiti na jesen, jer će potražnja biti veća od ponude.

"Ista situacija je i sa lukom i kupusom. Sve su to kulture čiji je rod i više nego prepolovljen, zbog čega će biti duplo skuplje", objašnjava Mastalo. Predsednik udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović kaže da su voćari uz višemesečnu sušu, ove godine pretrpeli ogromne štete i od prolećnog mraza, zbog čega su izvesna poskupljenja. "Od niskih temperatura, mraza, pa do ovih enormno visokih temperatura, voćari su izgubili više od 50 odsto svojih prinosa. Ta šteta direktno će uticati na povećanje cena, i to za oko 50 odsto", poručuje Dojčinović dodajući da će najviše poskupeti jabuke i šljive.

(Kurir.rs/ Glas Srpske)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track