DODIK: Ako može serija o Aliji,  onda će Srpska snimiti film o Radovanu!
Foto: Dado Đilas, Profimedia

zahtev da se ekranizuje život Radovana Karadžića

DODIK: Ako može serija o Aliji, onda će Srpska snimiti film o Radovanu!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Na najavu snimanja mini-serije "Alija", u turskoj produkciji, o životu Alije Izetbegovića, RTRS mogla bi da odgovori - ekranizovanjem životne priče prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića!

Tako će se desiti, ako čelnici televizije u Banjaluci poslušaju savete i ideje predsednika RS Milorada Dodika i Karadžićeve ćerke Sonje.

Projekat turske televizije, Dodik je nazvao pokušajem da se opere Izetbegovićeva biografija, a da je njegova politika bila politika muslimanskog nacionalizma koja je donela smrt mnogim Srbima. On ocenjuje da je "ispalo da je Karadžić jedino kriv što je živ i što je otišao u Hag, dok je Aliju smrt sprečila da tamo ode da bi mu se sudilo":

"Zato RTRS treba da snimi film o Karadžiću i njegovom učešću u borbi za slobodu srpskog naroda. Vlada bi trebalo da obezbedi sva neophodna sredstva da bi taj film u najskorije vreme bio snimljen. Ako može Alija da ima film uz asistenciju sina Bakira, ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu.

Za tursku državnu televiziju TRT, seriju u kojoj je, kako se spekuliše, vođa Bošnjaka u ratu i prvi predsednik predsedništva BiH, prikazan kao čovek "ogromnog strpljenja, dobrote i emocija", produciraće kuća "Sandžak medija". Snimanje bi trebalo da traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

Za Dodika, "vrhunac priče je to što je Bakir Izetbegović učestvovao u radu ekipe koja snima film":

"On se pojavio u Tarčinu, mestu gde su Srbi bili zatvarani, šikanirani, gde su umirali, gde je njegov otac dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto Dado Đilas, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track