REAKCIJE NA SKANDALOZNU OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ORIĆU: Velika nepravda i sramota! Za srpske žrtve ovde niko ne mari!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

IMA LI PRAVDE ZA SRBE?

REAKCIJE NA SKANDALOZNU OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ORIĆU: Velika nepravda i sramota! Za srpske žrtve ovde niko ne mari!

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih reči Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih reči odbrane 12. septembra.

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je tokom iznošenja završne reči da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili krivična dela koja su im stavljena na teret.

Predsedavajući Sudskog veća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu.

OSUDE OSLOBAĐAЈUĆE PRESUDE ORIĆU

Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, koja je prisitvovala izricanju oslobađajuće presude ratom komandantu srebreničkih muslimana u Sudu BiH ocenila je kao nepravdu za žrtve. Naglasila je da su 1992. godine muslimani iz Srebrenice, predvođeni Naserom Orićem došli u njeno dvorište, u njenu kuću, i ubili joj suruga, jetrvu i njenih dvoje dece. Poručila je da u BiH nema pravde.

"Danas su ga oslobodili, a slobodan je 25 godina", kaže Filipovićeva.

Bane Vasiljević, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da bez obzira što je Orić oslobođen "on je za srpski narod iz Srebrenice i dalje ratni zločinac".

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjdnik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. On je naglasio da ovako katastrofalna presuda znači "smak pravosuđa u BiH".

Mitrović kaže da oslobađanje Nasera Orića predstavlja "dno dna" i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.

"U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu", zaključio je Mitrović.

Predsednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da oslobađanje Orića predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima.

Naveo je da će se ovom presudom legalizovati zločin nad Srbima i otvoriti lov na Srbe u kojem će mnogi nevini Srbi stradati od Suda i Tužilaštva BiH.

"Ovo je stvarno postalo opasno" rekao je Savčić.

On je istakao da je ovo krah pravde, pogotovo kada je reč o srpskim žrtvama, jer postoji ne malo slučajeva gde su potpuno nevini ljudi osuđeni bez ijednog dokaza ili sa potpuno lažnim dokazima koje je Sud BiH prihvatio kao verodostojne i izricao drakonske kazne.

Imajući u vidu kako je tekao proces Oriću, sa ogromnim pritiskom na svedoke, Savčić je naglasio da "svi Srbi u bilo kojim institucijama treba debelo da se zamisle".

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću u Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

"Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH, jer ovakva presuda najavljuje krah pravosuđa BiH" rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, tamo gde je svima jasno u Republici Srpskoj, FBiH i međunarodnoj zajednici da postoje nesporni zločini, imena žrtava, brutalnosti i sve ono što se povezuje sa najnegativnijim ratnim dešavanjima - ne vredi za Sud BiH.

"Ali, zato su spremni da tamo gde ne postoje nikakvi dokazi, nikakvi materijalni pokazatelji pokrenu lavinu optužbi i postupaka da bi se svakom iole značajnijem Srbinu sudilo ili Sud koristio kao metod političkog i svakog drugog pritiska", zaključio je Stevandić.

Predsednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da oslobađanje Orića predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

"Desetine mrtvih - žrtava Nasera Orića i njegove jedinice na području Podrinja, ali i po drugim ratištima ništa ne znače za Sud i Tužilaštvo BiH. Oni su unapred instruisani da zločinci budu oslobođeni i da se prikažu kao oslobodioci i heroji, a za srpske žrtve u ovoj zemlji niko ne mari", rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je poruka da su Srbi legitimne mete, koje može da ubija kako i ko hoće i da za to nikada neće odgovarati.

"Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom", zaključila je Rajilićeva.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track