VOZAČI U NEVERICI: U Sarajevu više nigde nema besplatnog parkinga!
Foto: Profimedia

NAPLATA STIGLA

VOZAČI U NEVERICI: U Sarajevu više nigde nema besplatnog parkinga!

Bosna i Hercegovina -

Lokalne vlasti u Sarajevu smislile su originalan recept kako da reše problem parkiranja vozila u gradu zagušenom lošim putevima i velikim saobraćajem tako što će potpuno da ukinu besplatni parking!

Kako prenose lokalni mediji, ove nedelje počelo je sprovođenje odluke po kojoj se u sve tri parking-zone na području grada uvodi naplata od 0 do 24 sata, uključujući tu i dane vikenda i praznika.

Kao i u brojnim drugim evropskim gradovima parking se u Sarajevu do sada plaćao radnim danima od 7 do 20 sati, dok je parkiranje u noćnim satima i nedeljom i praznicima bilo besplatno.

Šokirani vozači počeli su da traže objašnjenje za uvođenje ovakvog ‘harača’ kakvoga nema nigde drugdje u glavnim gradovima država regije.

foto: Profimedia

Iz Komunalnog preduzeća "Rad", koje upravlja javnim parkirnim površinama, stiglo je objašnjenje kako je zapravo reč o uredbi vlade Sarajevske županije, za koju niko nije znao ni čuo, a donesena je još 2016. godine.

Do sada se nije se primenjivala jer je, kako tvrde iz Rada, kasnila nabavka i postavljanje parkirnog automata za plaćanje.

“Parkiranje se od sada naplaćuje 24 sata prema članku 20. te uredbe”, kazao je portparol Mirza Ramić.

Parkiranje u Sarajevu je skupa zabava jer u najužoj gradskoj zoni za to treba izdvojiti dve konvertibilne marke odnosno jedan evro po satu.

Onima koji tu obavezu pokušaju da izbegnu komunalni redari najpre ostave opomene, a nakon toga sledi blokada točkova ‘lisicama’, za čije uklanjanje valja platiti dodatnih 30 KM odnosno 15 evra.

Kako rešiti taj problem u noćnim satima, kada ne rade ni banke ti pošte gde bi trebalo platiti kaznu, u ‘Radu’ se nisu mogli dosetiti pa su pribegli kompromisnoj odluci: u noćnim satima i vikendom onima koji ne plate ostavljaće opomene.

Ipak, za svaki slučaj, i danju i noću, ordiniraće pauk-služba, a ako oni odnesu automobil za koji nije plaćen parking, vlasnika će to koštati stotinjak evra.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track