ZABRINJAVAJUĆI PODACI U BIH: Skoro polovina stanovnika živi na granici siromaštva
Foto: Profimedia

POJEDINI IMAJU PRIMANJA MANJA OD 120 EVRA

ZABRINJAVAJUĆI PODACI U BIH: Skoro polovina stanovnika živi na granici siromaštva

Bosna i Hercegovina -

Prema podacima UN, 17,9 odsto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 235 KM mesečno (oko 120 evra), odnosno, ispod linije koja označava kritično stanovništvo. To znači da je svako šesto domaćinstvo u toj zemlji siromašno. Prema zvaničnim podacima, oko 48 odsto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, s mesečnim primanjima oko 416 KM (oko 212 evra).

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se na današnji dan širom sveta, još od 1993. godine. Generalna skupština UN-a odredila je ovaj dan za podizanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama.

Siromaštvo, koje se definiše kao nedostatak osnovnih uslova za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice, a podaci UN-a govore da je BIH peta po siromaštvu u Evropi.

Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih, penzioneri, ali i brojni radnici već godinama preživljavaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH.

"Nažalost, u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima platu, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu", naveli su kancelarije UN u BiH.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track