DODIK: Srpska našla svoj primerak Dejtonskog sporazuma, a Sarajevo tim dokumentom manipuliše
Foto: Dado Đilas

kritika

DODIK: Srpska našla svoj primerak Dejtonskog sporazuma, a Sarajevo tim dokumentom manipuliše

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Željko Kuntoš, kod kojeg je policija RS našla originalni primerak Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, u vreme potpisivanja tog mirovnog sporazuma bio vozač tadašnjeg ministra spoljnih poslova RS Alekse Buhe i da postoji mogućnost da je tako došao do primerka sporazuma koji pripada Republici Srpskoj.

Dodik je za Radio-televiziju RS (RT RS) rekao da je RS našla svoj primerak, a da je očigledno da se u Sarajevu tim dokumentom manipuliše, jer su "želeli da tumače Dejtonski sporazum kako oni žele, a ne kako je napisano".

Kuntoš je bio vozač i blizak saradnik bivšeg predsednika RS Dragana Kalinića koji je sada Dodikov savetnik.

Kuntoš je danas posle saslušanja pušten na slobodu, a po nezvaničnim informacijama, nameravao je da proda primerak Dejtonskog sporazuma za 50.000 evra.

Komentarišući informaciju da se originalni primerak Dejtonskog sprorazuma naprasno pojavio u arhivu Predsedništva BiH, a da ga tamo nije bilo 2008. kada je tadašnji hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić iz Pariza zatražio kopiju originalnog dokumenta, Dodik je rekao da je to još jedna potvrda da bošnjačka strana, prvenstveno Stranka demokratske akcije (SDA), nikada nije htela da prihvati Dejtonski sporazum.

"To je dokaz stalne opstrukcije, činjenice da su na taj način vršili pritisak na visokog predstavnika i da je politika visokog predstavnika bila politika SDA, jer SDA nikad nije htela da primeni Dejtnonski sporazum onako kako piše, već su ga u duhu Dejtona tumačili u smislu promene", rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao da je visoki predstavnik zadužen da sprovede, a ne da tumači i menja Dejtonski sporazum.

"Visoki predstavnici su menjali Dejtonski sporazum i time kršili medjunarodno pravo i za to treba da odgovaraju", rekao je Dodik.

Direktor Policije RS Darko Ćulum izjavio je da istraga tek treba da pokaže odakle originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma kod Željka Kuntoša i na koji način je do njega došao.

On je kazao da je u pretresu Kuntoševe kuće juče "nadjen dokument za koji se smatra da je originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada Republici Srpskoj".

Po njegovim rečima, proveravaju se informacije koje ukazuju na to da je Kuntoš planirao da proda dokument.

"Svako ko bude doveden u vezu sa ovim dokumentom, biće saslušan", dodao je Ćulum.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi detalji tužilaštva! Evo kada se Zoran Marjanović odvojio od ćerkice i kada je usmrtio Jelenu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track