(VIDEO) KRIZA VLASTI U BiH: Radončićev SBB napušta većinu na državnom i federalnom nivou!
Foto: Beta/Nebojša Krstić

NESTABILNO

(VIDEO) KRIZA VLASTI U BiH: Radončićev SBB napušta većinu na državnom i federalnom nivou!

Bosna i Hercegovina -

Fahrudin Radončić poručio je liderima SDA i HDZ da traže novog koalicionog partnera zbog sukoba na relaciji SDA-SBB.

"Mesecima je molio da uđemo u vlast, sada traži da iz nje izađemo", kaže Radončić, koji je zamolio lidera HDZ Dragana Čovića da ispune, kako kaže, muzičku želju (predsedniku SDA Bakiru) Izetbegoviću.

"Molio sam Dragana Čovića, jer, na moju sreću, ja sa Izetbegovićem nemam kontakte jedan na jedan. Ja sam industrijalac, biznismen. Ako vas jednom izvođač radova, građevinar, prevari, da kasni s rokom, da vas vara za cifre, vi treći put nećete s njim razgovarati. Rekao sam Čoviću da razgovara sa Izetbegovićem da HDZ i SDA nađu novog koalicionog partnera", ističe Radončić.

foto: Beta/Emir Burlović

Čović se prihvatio zadatka, mada kaže da je skeptičan po tom pitanju.

"Ono što je meni veoma važno, je da do tog vremena ostanemo na neki način zajedno uz sve probleme, da ne stvorimo anarhiju na bilo koji način", ističe Čović.

SBB (Savet za bolju budućnosti BiH) se već odavno ponaša kao opozicija, a verbalni rat na relaciji ove stranke sa SDA (Stranka demokratske akcije), satkan od ogromnog broja međusobnih prozivki i optuživanja - opštih i ličnih, već mesecima besni u federalnoj javnosti.

"Izetbegović ne govori istinu, i to je lako proveriti, da SBB ima 1.000 pozicija. SDA je ta koja ima otprilike 100.000 pozicija, ne takmičimo se u brojkama, na državnom nivou imate 20.000 mesta i najmanje jedna trećina pripada SDA, na nivou Federacije imate 50-ak hiljada koje takođe pripadaju SDA", kaže Radončić.

Ono što je interesantno u celoj priči jeste da Čović s Radončićem, kako sam priznaje, ima usaglašen stav u skoro 99 odsto tema. Sa drugim bošnjačkim partnerom, koji otvara verbalne frontove gde god stigne, to baš i nije tako.

foto: Beta/Almir Razić

"Evidentno imamo problem. Iako komunikacija postoji, u razumevanju te komunikacije je evidentno da neko želi da bude "nadrilekar" u BiH i da pokušava da upravlja procesima na jedan, po mom mišljenju, pogrešan način", istakao je Čović.

Pošto je SBB izrazila želju da napusti vlast, SDP i DF su požurili da objave da nemaju nameru da ulaze u koaliciju i zamene SBB. Pitanje šta će biti ako se ne nađe novi partner do kraja decembra, ostalo je bez jasnog odgovora.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Beta/Nebojša Krstić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track