DA LI JE KRIVA VAKCINA IZ SRBIJE: Deci iz RS pozlilo nakon vakcinacije, devetoro završilo u bolnici!
Foto: Shutter

Roditelji u panici

DA LI JE KRIVA VAKCINA IZ SRBIJE: Deci iz RS pozlilo nakon vakcinacije, devetoro završilo u bolnici!

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Institutu za javno zdravlje RS prijavljeno je da su se kod 12 učenika devetog razreda, koji su juče primili vakciju DTP protiv defiterije, tetanusa i dečje paralize, javile blage postvakcinalne reakcije, a devetoro dece upućeno je na Pedijatrijsku kliniku.

Deca su primila vakcinu proizvođača Torlak iz Beograda, potvrdila je Ljubica Jandrić, načelnica Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Klinici za dečje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS juče su se, na preporuku nadležnog lekara, javila deca starosti od 14 do 15 godina iz Čelinca koja su nakon vakcinacije osetila neželjene reakcije.

Prema rečima načelnika Klinike za dečje bolesti UKC RS Stojislava Konjevića, tegobe su registrovane u manjem ili većem opsegu kod sve dece koja su dobila vakcinu DiTe i polio.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS saopšteno je da su sva deca detaljno pregledana u prijemnoj pedijatrijskoj ambulanti i vraćena kući uz preporuke da se u slučaju bilo kakvih tegoba jave u Kliniku za dečje bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

"O svemu je pravovremeno obavešten Institut za javno zdravstvo RS – Služba za epidemiologiju, kako telefonskim, tako i pismenim putem. Takođe, obaviješten je nadležni lekar u Čelincu koji je uputio decu na pregled", navedeno je u saopštenju UKC RS.

"U Republici Srpskoj godišnje se ovom vakcinom u starosnom dobru od 14 godina vakciniše oko 10.000 dece i, osim pojedinačnih, blažih oblika postvakcinalnih reakcija, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske do juče nije bilo prijava većeg broja reakcija nakon vakcine", saopšteno je iz ove ustanove.

Podsetimo, od aprila ove godine u BiH se pojavila vakcina proizvođača Torlak Beograd, koju su juče primila deca u Čelincu, u domovima zdravlja u celoj BiH, ali neki od tih domova zdravlja odbijaju da daju uvu vakcinu.

Iz Zavoda ja javno zdravlj FBiH kazali su da je ova trovalnetna vakcina korišćena i ranije i da je uključena u imunizaciju zbog nedostatka 4-valentne vakcine.

Ovakva situacija zbunila je kako roditelje, tako i pedijatre, uz to roditelji su i uplašeni zbog mogućih posledica po zdravlje njihove dece, posebno što u nekim ustanovama vrše vakcinaciju ovom vakcinom, dok u drugima ne.

Dok jedan deo pedijatara odbija da vakciniše decu ovom vakcinom, drugima nije jasno zašto neke kolege odbijaju da vakcinišu decu.

Željko Ler, voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ FBiH, ranije je rekao da je vakcinacija ovom vakcinom stvar odluke ordinirajućeg pedijatra i da je reč o kvalitetnoj, proverenoj i registrovanoj vakcini

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track