DODIK: Cilj referenduma nije secesija, već reforma pravosuđa

Sve zavisi od pregovora u Briselu

DODIK: Cilj referenduma nije secesija, već reforma pravosuđa

Bosna i Hercegovina -
Relevantni stručnjaci su ocenili da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture, što nas je dovelo u poziciju da preduzmemo određene akcije, rekao je predsednik Republike Srpske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će u RS biti održan referendum o radu suda i tužilaštva, ukoliko u strukturalnom dijalogu 10. septembra u Briselu ne budu postignuta konkretna rešenja, preneli su mediji u BiH.

U razgovoru sa nemačkim izaslanikom za zapadni Balkan, Tursku i države članice EFTE, Ernestom Rajhelom i ambasadorom Nemačke u BiH Kristijanom Helbahom, Dodik je poručio da se referendum ne odnosi na secesiju, već je usmeren na reformu pravosuđa. Predsednik RS je ponovio da su ciljevi referenduma jasni i da nisu drugačiji od njegovog ranijeg dogovora sa bivšom visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

"Ništa do sada nije urađeno u vezi sa tim, nego je praksa pogoršana. Imali smo zloupotrebe prava, a relevantni stručnjaci su ocenili da su Sud i Tužilaštvo BiH pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture, što nas je dovelo u poziciju da preduzmemo određene akcije, među kojima je i raspisivanje referenduma", naglasio je Dodik. On je rekao da će biti eliminisani razlozi za održavanje referenduma, ukoliko u strukturalnom dijalogu bude kredibilnih predloga za rešavanje problema u pravosuđu BiH.

Sve zavisi od toga da li će u Briselu biti ponuđena konkretna rešenja, Foto: Profimedia
Sve zavisi od toga da li će u Briselu biti ponuđena konkretna rešenja, Foto: Profimedia

"Stukturalni dijalog, koji će biti nastavljen 10. septembra u Briselu ima našu podršku ukoliko na njemu budu postignuti kredibilni predlozi i konkretna rešena. U suprotnom, ostaju razlozi za održavanje referenduma", istakao je Dodik. On je naveo da je potrebno izmenama i dopunama promeniti pet zakona - Zakon o Sudu i Zakon o Tužilaštvu BiH, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH, Zakon o krivičnom postupku BiH i Krivični zakon BiH.

Podsetivši da stukturalni dijalog do sada nije dao rezultate, Dodik je ukazao da je veoma važno da budu precizirane nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, da bude isključena mogućnost izuzimanja predmeta iz RS i da ne može biti monopola u vezi sa predmetima ratnih zločina. Dodik je kazao da je bilo različitih upozorenja međunarodnih zvaničnika da će biti protiv njega preduzete određene sankcije ukoliko bude sproveden referendum. "Pretnje ovde neće proći. Ako imaju moć ne znači da su u pravu. Neće proći ni odluke visokog predstavnika. On više nikada neće svoje odluke objaviti u Službenom glasniku RS, jer je naš pristup veoma jasan i to nije nikakav ultimatum - tražimo da se ojača vladavina prava", zaključio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja