DODIK: U Republici Srpskoj referendum o 9. januaru kao Danu RS
Foto: Marina Lopičić

Postignut konsenzus u RS

DODIK: U Republici Srpskoj referendum o 9. januaru kao Danu RS

Bosna i Hercegovina -
BANJALUKA - Republika Srpska raspisaće referendum na kojem će se građani RS izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

Predsednik Dodik je na konferenciji za novinare posle sastanka sa političkim vrhom RS rekao da je sinoć postignut jedinstven dogovor svih učesnika na koji način đelovati nakon odluke Ustavnog suda BiH.

"Dogovorili smo se jednoglasno da se odbije odluka Ustavnog suda BiH i da ostajemo pri Deklaraciji koju je donela Narodna skupština RS", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je istakao da će se u najskorijem roku, najkasnije 120 dana, tražiti od Parlamentarne skupštine BiH da se donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz ovog institucije izbacile strane sudije.

Predsednik je dodao da će se u Republici Srpskoj organizovati referendum na kojem će se narod u Srpskoj izjasniti da li podržava odluku Ustavnog suda BiH i da li su za to da 9. januar ostane praznik Dan Republike.

Naveo je da će predložiti i novi zakon o Ustavnom sudu. Takođe, izrazio je zadovoljstvo, i kao lider SNSD, i kao predsednik Republike Srpske, da se donese ovakva zajednička izjava.

Predsednik SDS Mladen Bosić rekao je da je Ustavni sud BiH odavno uzeo sebi ingerencije koje mu ne pripadaju, počeo je da transformiše ustavnu strukturu BiH i uzima ulogu OHR, donoseći nametnute odluke, kako je naveo, a SDS će predložiti donošenje zakona o Usatvnom sudu da ne bi bio politički faktor, nego sud.

Mladen Bosić (Foto: Fonet)
Mladen Bosić (Foto: Fonet)

Podržaćemo skupštinsku Deklaraciju ovom izjavom, navodi Bosić, i očekuje njeno osnaženje još nekim odlukama parlamenta.

Petar Đokić, lider SP-a, rekao je da je zadovoljan večerašnjom zajedničkom izjavom političkih lidera RS da je odluka Ustavnog suda nezadovoljavajuća. On je naglasio da je Ustavni sud BiH postao političko telo, što je jednoglasno osuđeno. Đokić je naveo da je neophodno isključiti strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Predsednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se praksa dogovaranja o svim vitalnim pitanjim i ovim sastankom pokazala veoma važnom. On je istakao da strane sudije žele da menjaju sam Ustav BiH i da na to nemaju pravo.

Lider PDP-a Branislav Borenović naglasio je da se PDP ne odriče 9. januara i da će nastaviti da ga slavi.

Borenović je pozvao sve političe faktore u BiH na konstruktivne razgovore u kojima neće biti preglasavanja, ističući da će biti isključivo poštovano dejtonsko slovo zakona.

Predsednik NDP Dragan Čavić rekao je da je današnji stav jedinstven stav svih političkih faktora u RS.

“Niko od nas nije spreman da žrtvuje identitet RS zarad bilo kakvog političkog cilja“, rekao je Čavić i podsetio da su dvojica sudija Ustavnog suda BiH bivši visoki funkcioneri SDA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track