GLODARI ZAVLADALI BIJELJINOM: Sto dvadeset hiljada stanovnika, osam miliona pacova!
Foto: Profimedia

51 po glavi stanovnika

GLODARI ZAVLADALI BIJELJINOM: Sto dvadeset hiljada stanovnika, osam miliona pacova!

Bosna i Hercegovina -
Zbog dugotrajne procedure javnih nabavki ove godine u Bijeljini nije obavljena obavezna proletna deratizacija, a za jesenju deratizaciju u gradskoj upravi još nije završen izbor izvođača

BIJELJINA - Prosečan broj glodara u Semberiji je 143 jedinke po domaćinstvu ili 51 glodar po glavi stanovnika, pokazao je monitoring koji je u oktobru obavilo bijeljinsko preduzeće "Eko zaštita".

S obzirom da Bijeljina ima 42.000 domaćinstava, broj glodara procijenjen je na 7,8 miliona jedinki.

Zamjenik direktora "Eko zaštite" Čedomir Marković rekao je Srni da su ovi podaci približno jednaki podacima iz monitoriga urađenih prethodnih godina, a predstojećom jesenjom deratizacijom bilo bi idealno da se brojnost glodara svede na 15 jedinki po glavi stanovnika.

Prema Markovićevim rečima, monitoring je urađen na 210 domaćinstva, od čega je 80 odsto u seoskim sredinama, a domaćinstva su kategorisana u higijenski uredna, srednje uredna i higijenski kritična domaćinstva.

Prilikom monitoringa korištene su metode i procene Svjetske zdravstvene organizacije.

Marković kaže da radnici "Eko zaštite" na terenu prate brojnost glodara i komaraca, a savremenim metodama mapiraju se kritična mesta kao što su napuštena imanja i divlje deponije smeća.

Prema ovim podacima, na području Semberije ima 941 napušteno domaćinstvo, a mapirane su 184 divlje deponije sa površinom od 33.000 metara kvadratnih.

Zbog dugotrajne procedure javnih nabavki ove godine u Bijeljini nije obavljena obavezna projetna deratizacija, a za jesenju deratizaciju u gradskoj upravi još nije završen izbor izvođača.

U gradskom budžetu za deratizaciju je obezbijeđeno 60.000 KM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track