KONAČNO SE RAZGRANIČILI: Crna Gora i BiH potpisale sporazum o granici!
Foto: Tanjug

Bečka konferencija

KONAČNO SE RAZGRANIČILI: Crna Gora i BiH potpisale sporazum o granici!

Bosna i Hercegovina -
Austrijski predsednik Hajnc Fišer je pozvao parlamente Crne Gore i BiH da što pre ratifikuju bečki sporazum o granici, što bi trebalo da bude poruka svima na prostoru bivše Jugoslavije da ova pitanja reše na miran način

BEČ/PODGORICA - Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisale su danas u Beču sporazum o međusobnoj državnoj granici, što je prvi takav akt među državama nastalim od bivše Jugoslavije.

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i šef bosansko-hercegovačke diplomatije Igor Crnadak, u prisustvu predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsedavajućeg BiH Dragana Čovića i predsednika Austrije Hajnca Fišera. Ceremoniji potpisivanja sporauzuma prisisustvovali su, takođe, šefovi diplomatija Crne Gore i Austrije Igor Lukšić i Sebastijan Kurc.

Austrijski predsednik Fišer rekao je tom prilikom da je to važan sporazum koji je postignut mirnim putem, preneo je Portal Televizije Crne Gore. Fišer je pozvao parlamente Crne Gore i BiH da što pre ratifikuju bečki sporazum o granici, što bi trebalo da bude poruka svima na prostoru bivše Jugoslavije da ova pitanja reše na miran način. Predsednik Crne Gore Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum o granicama između dve zemlje, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

Foto Tanjug
Foto Tanjug

"Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posledicu imalo brojne žrtve i materijalna razaranja, upravo se i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rešenja, kako bi se afirmisala saradnja u dve oblasti", rekao je Vujanović.

Istakao je da je drugi važan razlog današnjeg potpisivanja Sporazuma što se on dešava u susret Bečkoj konferenciji koja treba da da impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije. Vujanović je pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažuju u implementaciji tih projekata.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku, te da se ovim šalje posebna poruka iz BiH njenim susedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je ovo najbolji primer kako rešavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Našim snagama, pre svega, otklonili smo sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rešenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebalo bi da osnaži i ohrabri razgovore s Hrvatskom i Srbijom po pitanju granica s BiH", rekao je Čović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track