KURC: Referendum u Srpskoj neustavan!
Foto: Rojters

Stav Austrije

KURC: Referendum u Srpskoj neustavan!

Bosna i Hercegovina -
Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc rekao je da Republika Srpska, kao ni drugi BiH entitet nema kompetencije da održi referendum o državnom pravosuđu

SARAJEVO - Austrija smatra da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilštva Bosne i Hercegovin i ovlašćenjima visokog predstavnika u BiH u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom i, samim tim, neustavan, izjavio je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Republika Srpska, dodao je u intervjuu za "Dnevni avaz", kao ni drugi bosansko-hercegovački entitet nema kompetencije da održi referendum o državnom pravosuđu, niti o sličnim pitanjima.

"Kada govorimo o ovom referendumu, mora se naglasiti da delimično stoje opravdane kritike na rad pravosuđa, gde ima nedostataka. Svakako da se na takve stvari mora dati adekvatan odgovor. Ali, taj odgovor je dijalog...", rekao je je Kurc.

Austrijski zvaničnik je objasnio i da prethodne izjave opozicionog političara Norberta Hofera, člana Slobodarske partije Austrije, o podršci referendumu u RS ni u kojem slučaju ne odražavaju stav austrijske vlade. Kurc je, prenosi Fena, ocenio i da je u BiH u poslednje vreme urađeno više nego za nekoliko godina i da je zbog te činjenice u junu stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a važnim smatra i Sporazum o granici između BiH i Crne Gore koji je u avgustu potpisan u Beču.

"U narednim mesecima će biti važno dalje raditi na reformskoj agendi. Austrija će reformski put BiH aktivno podržavati, kao što je to činila i u prošlosti. Zbog toga se nadamo energičnom delovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji", poručio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track