MEĐUGORCI ČEKAJU SUD VATIKANA : Ako je Božje ostaće, ako nije propašće!
Foto: Printscreen Yt

Neizvesna sudbina "svetlišta"

MEĐUGORCI ČEKAJU SUD VATIKANA : Ako je Božje ostaće, ako nije propašće!

Bosna i Hercegovina -
Bez obzira na to kakvu će odluku Vatikan da donese, stanje neizvesnosti dok se čeka odluka donosi nesigurnost i utiče na smanjenje broja hodočasnika, kaže Sante Frigo, Italijan koji radi kao vodič

MOSTAR - Brojni svetski mediji ovih dana su objavili kako se broj hodočasnika koji su dolazili u Međugorje prepolovio otkako je Papa izneo negativan stav o Međugorju kao svetilištu, međutim, u Međugorju kažu da to nije istina.

Iako to ne žele da priznaju, u Međugorju strahuju od konačne odluke Vatikana jer bi to moglo znatno da utiče na broj turista koji pohode ovo mesto. Vatikan bi uskoro trebao da objavi svoj službeni stav vezano za ukazanja Gospe u Međugorju, a istraga o ovom fenomenu završena je još pre 18 meseci. Da podsetimo papa Franjo je u junu ove godine odgovarajući na pitanja novinara o Međugorju istakao da “Gospa nije poštarka koja raznosi poruke”.

“Ako je Božje ostatće, ako nije propasće”, stav je meštana o Međugorju kao svetištu. Otkako je šestero dece u Međugorju 1981. videlo Gospu ovo malo hercegovačko mesto pohodili su milioni hrišćana koji su želeli da im se ukaže Gospa. Britanski Catholic Herald (Katolički glasnik) preneo je,pozivajući se na The New York Times, kako se broj italijanskih hodočasnika koji su bili najmnogobrojniji posetioci Međugorja, već se prepolovio.

“Bez obzira na to kakvu će odluku Vatikan da donese, stanje neizvesnosti dok se čeka odluka donosi nesigurnost i utiče na smanjenje broja hodočasnika”, kaže Sante Frigo, Italijan koji radi kao vodič za italijanske hodočasnike u Međugorju.

Predsednik Turističke zajednice Međugorje Željko Vasilj kaže kako je istina da se smanjio broj italijanskih hodočasnika ali on kao razlog za to ne vidi Papine izjave, već ekonomsku krizu u Italiji. “Po nama je glavni razlog finansijske prirode, jer je već tri godine broj dolazaka talijanskih hodočasnika u padu. Naši gosti su ljudi srednjeg sloja koje je kriza najviše pogodila. Verojatno su jednim delom uticale i Papine izjave”, izjavio je Vasilj za Dnevni list.

On naglašava da je broj poseta u Međugorju ostao na prošlogodišnjem nivou, i da su Italijane zamenili hodočasnici iz istočnih zemalja, najviše Poljske, ali i Rumunije, Mađarske, Ukrajine.“Godišnje imamo oko 700.000 do 800.000 stacioniranih gostiju i 200 do 300.000 jednodnevnih poseta. Gruba procjena je oko milion hodočasnika godišnje. Ove godine je u Međugorju, već bilo oko pola miliona ljudi”, kaže Vasilj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track