OVO DRVO IM JE SAČUVALO ŽIVOTE: Danas celo selo može da stane u staru vrbu!
Foto: Anadolija

Grdosija od 350 leta

OVO DRVO IM JE SAČUVALO ŽIVOTE: Danas celo selo može da stane u staru vrbu!

Bosna i Hercegovina -
Zbog činjenice da su mnogi meštane sela Studena za vreme Drugog svetskog rata i deblu našli spas oni ne daju nikome da dira ovo viševekovno stablo

BOSANSKA DUBICA - U selu Studena kod Bosanske Dubice postoji vrba za koju meštani tvrde da je stara oko 350 godina. U duplju ovog drveta kažu stane čitavo selo, odnosno šest odraslih osoba, koliko ih danas i živi u Studenoj.

U ovom selu ekipa Anadolije razgovarala je sa najstarijom stanovnicom Miljom Soldat, koja ima 92 godine, a pamti kada je ovo selo imalo i više kuća i više stanovnika. Nisu, kaže, tada svi stanovnici mogli stati u vrbu, ali su tokom Drugog svetskog rata mnogi upravo tu pronašli spas.

Baka Milja Je u deblu našla spas od Nemaca... Foto Anadolija

Naime, pored vrbe postoji put, kojim su Nemci često prolazili. Nasuprt puta nalazi se otvor na stablu vrbe, a meštani su se, krijući se od neprijateljske vojske, zavlačili u njega,a vojnici nikada nisu zavirivali u deblo. Upravo zbog činjenice da im je spasilo živote, meštani kažu da ne daju nikome da dira ovo stablo.

“Kada dođe vreme za to, nek’ se sama ruši”, kažu meštani Studene.

Baka Milja i danas redovno dolazi do vrbe, kao i čitav svoj život. Dolazi po vodu i umiva se hladnom vodom koja izvire podno vrbe. Sa setom priča o prošlim vremenima kada je vrba bila centar društvenog života u selu. Okupljali su se tu i mladi i stari, a danas su u selu ostali samo nemoćni.

Vesna Praštalo, supruga unuka bake Milje, kaže da su u seocetu Studena naseljene samo tri kuće, a u njima žive uglavnom stari. Ipak, priroda, izvorska voda i vrba i dalje mame posetioce. Vesna kaže da se podno vrbe često okupljaju društva na roštiljanjima. Ona je oduševljena svežinom u ovom selu. Iako je leto noći i jutra ovde izuzetno su hladna, toliko da se stanovnici Studene u sred leta pokrivaju jorganima.

Meštani kažu da kod njih ne važi izreka “kad na vrbi rodi grožđe”. Oni su je preinačili u “kad na vrbi rodi drenjak”. Naime, na stablu vrbe narastao je grm drenjka, za koji se pretpostavlja da je tu dospeo zahvaljujući pticama. Grm drenjka nedavno je nikao na vrbi, tako da još nije rodio, a meštani s nestrpljenjem čekaju da vide hoće li se to desiti narednih godinama.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track