POSLE 20 GODINA: Izetbegović hoće da hapsi atentatore na Sefera Halilovića!

DEKLARACIJA SPREMNA ČEKA POTPIS

POSLE 20 GODINA: Izetbegović hoće da hapsi atentatore na Sefera Halilovića!

Bosna i Hercegovina -
Oni koji su odgovorni za politička ubistva izgubiće i poslednji zaklon iza kojeg su se krili proteklih dvadesetak godina

SARAJEVO - Predsednici SDA i BPS-a, Bakir Izetbegović i Sefer Halilović trebalo bi da potpišu Deklaraciju o rešavanju političkog ubistva. Ova Deklaracija, ukoliko se njena suština ispuni do kraja, ukloniće odgovornima za politička ubistva i poslednji zaklon iza kojeg su se krili proteklih dvadesetak godina. BNN je objavio ovaj dokument.

Izetbegović je izrazio potpunu spremnost da odgovorne za atentat na porodicu prvog komandanta Armije Republike BiH, generala Sefera Halilovića, politički progoni i učini sve što može kako bi Tužilaštvo BiH što prije reagovalo optužnicom u ovom slučaju.

S obzirom da su opštepoznati bremeniti odnosi Alije Izetbegovića i Sefera Halilovića, odnosno tačke njihovog političkog razmimoilaženja, te s obzirom da je SDA dve decenije bila utočište onima koji se sumnjiče za politička ubistva u BiH, ovaj iskorak Bakira Izetbegovića ima posebnu političku težinu.

Također, spremnost Halilovića da, nakon svega, još jednom pruži šansu predsedniku SDA da bude deo rešenja predstavlja prvorazrednu političku ali i ljudsku priliku koja se pruža Izetbegoviću da čisteći SDA od onih koji su okrvavili ruke, očisti i svoje ime od sumnji da je s njima povezan.

Ovo će potpisati predsednici SDA i BPS-a u Deklaraciji koja će sasvim sigurno, ukoliko se ispuni, imati istorijske efekte:

Spremni da do kraja rasvijetle zločin nad porodicom prvog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, generala Sefera Halilovića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik BPS-a Sefer Halilović sačinjavaju sljedeću:

Pripadnici “Ševa” pokušali su 1993. godine atentat na Halilovića u kojem su ubijeni njegova supruga i njen brat. "Meta atentata sam bio ja, jer je tada propao Vens-Ovenov plan i na stolu je bio Oven-Stoltenbergov plan po kojem je BiH trebalo da se uredi kao unija tri republike. Kao komandant Armije BiH bio sam protiv tog plana. Zbog toga su me markirali kao unutrašnjeg neprijatelja i pokušali da me ubiju", rekao je Halilović.

(BNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track