PROVALJEN NOVI PLAN IZBEGLICA: BiH obustavila izdavanje viza građanima Sirije!
Foto: Reuter

Sprečavanje ilegalnih migracija

PROVALJEN NOVI PLAN IZBEGLICA: BiH obustavila izdavanje viza građanima Sirije!

Bosna i Hercegovina -
Uočen povećan broj zahteva za izdavanje viza za kratkoročni boravak na osnovi vaučera, koje državljani Sirije upućuju ambasadama BiH u Abu Dabiju, Dohi i Kuvajtu

SARAJEVO - Služba za poslove sa strancima je analizirajući migracijska kretanja u Bosni i Hercegovini u prethodnom razdoblju, a posebno događanja u vezi sa masovnim prilivom migranta u susednim zemljama, uočila povećan broj zahteva za izdavanje viza za kratkoročni boravak(viza C) na osnovi vaučera, koje državljani Sirije upućuju ambasadama BiH u Abu Dabiju, Dohi i Kuvajtu.

Služba za poslove sa strancima je operativnim radom prikupila saznanja i informacije da je 8 državljana Sirije legalno na osnovi izdatih viza ušlo na teritoriju BiH nakon čega su ilegalno prešli na teritoriju Srbije, i zatražili međunarodnu zaštitu-azil i za nekoliko dana posle toga stigli u zemlje EU. Služba je nakon toga identifikovala hotele čije vaučere su ti državljani imali, izvršila kontrolu i sprečila dolazak u BiH 112 sirijskih državljana koji su aplicirali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u Abu Dabiju, Kuvajtu i Dohi.

Foto Printscreen klix.ba
Foto Printscreen klix.ba

Procenjeno je da bi državljani Sirije mogli masovno legalnim putem da ulaze u BiH, kako bi se priključili masovnim kretanjima migranata u susednim zemljama i na taj način stignu u zemlje EU kao svoju krajnju destinaciju, rečeno je Feni iz Službe za poslove sa strancima u BiH. Zbog prevencije ilegalnih migracija i sigurnosti Bosne i Hercegovine, Služba koordinirala aktivnosti s odlučila je da obustavi izdavanje viza za ulazak i boravak svim građanima Sirije na osnovi turističkog vaučera.

Služba za poslove sa strancima u BiH je u razdoblju od 1. januara do 30. septembra ove godine, postupajući po zahtevima Ministarstva spoljnih poslova za davanje viza za dugoročni boravak (viza D), dala saglasnost za izdavanje 910 viza, dok za 20 zahteva nije dala suglasnost zbog neispunjavanja uslova.Suglasnost za izdavanje vize tipa D u najviše slučajeva data je državljanima Kine, Libije, Sirije, Rusije i Saudijske Arabije.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track