SARAJEVO NA IZDISAJU: Veliki broj građana došao po besplatne maske
Foto: Anadolija

Zaštita

SARAJEVO NA IZDISAJU: Veliki broj građana došao po besplatne maske

Bosna i Hercegovina -
Veliki broj Sarajlija sakupio se danas u centru grada kako bi preuzeo maske za zaštitu od zagađenja vazduha koje skoro mesec dana traje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
1 / 5 Foto: Anadolija

Podelu zaštitnih maski organizovalo je Udruženje Pomozi.ba, a maske će deliti svakog dana na tri lokacije. Osnivač organizacije Elvir Karalić kazao je da od ranije imaju na stanju malo veće količine hirurških maski i manje količine FFP3 maski.

"To su evropski standardi koji daju potpunu sigurnost ljudima. S obzirom na stanje koje je u gradu i u državi, odlučili smo da krenemo s akcijom podele maski stanovništvu. Mogu reći da je ogromna zainteresovanost ljudi", kazao je Karalić. Prema njegovim rečima, od jutros je u njihovu radnju Dobre volje došlo na stotine ljudi.

Elvir Karalić, Foto: Anadolija
Elvir Karalić, Foto: Anadolija

"Već smo podelili nekoliko hiljada maski, što hirurških što ovih standardizovanih maski, prvenstveno, deci, trudnicama, bolesnicima", kaže on. Napomenuo je da je u jednom trenutku došlo oko 30 dece iz jednog vrtića.

Na pitanje da li maski ima dovoljno u apotekama u gradu, Karalić je rekao da, prema nezvaničnim informacijama, tih maski navodno nema dovoljno, ali da hirurških ima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sarajka Saida Nuhić odazvala se akciji, a kako je kazala, uzela je dve maske, jednu za sebe, a drugu za svoju devojčicu.

"Ne znam da li će nas zaštititi. Nisam 100 odsto sigurna, ali važno mi je da imam za devojčicu. Malo je ružno kako se deli, na koji način. U strahu sam od zagađenja.", poručila je.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Bajro Avdić kazao je kako ima poteškoće s disanjem zbog zagađenja vazduha.

"Strah me je. Kako kažu, opasno je, a ja teže dišem. Ne mogu da se krećem, a svaki dan moram negde da idem", kaže Avdić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Iz Udruženja Pomozi.ba navode da je, osim same podele maski, bitno i skrenuti pažnju na njihovu upotrebu. Naime, većina ljudi se ustručava od nošenja maske u javnosti iako na taj način štite sebe i svoje zdravlje. Jedna osoba može uzeti i više komada, za sebe i za članove svoje porodice, kažu u Udruženju.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track