(VIDEO) ŠOKANTNO OTKRIĆE: I građani BiH jedu trulo brazilsko meso!
Foto: Kurir

Skandal zbog kog je pola sveta u panici

(VIDEO) ŠOKANTNO OTKRIĆE: I građani BiH jedu trulo brazilsko meso!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Afera globalnih razmera koja je izbila posle otkrića da je Brazil izvozio trulo meso izazvala je strah i paniku i u Bosni i Hercegovini jer prema podacima nadležnih institucija pošiljke mesa iz ove zemlje stizale su i na tržište BiH.

Policija u Brazilu otkrila je da su najveći izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i živinu s falsifikovanim inspekcijskim potvrdama.

Brazil, koji je vodeći svetski izvoznik govedine i piletine i ima klijente u oko 150 zemalja, suočio se s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa.

Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi, ali su navele da su u pojedinim slučajevima korišćene kancerogene materije kako bi bio prikriven miris pokvarenog mesa.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrdila je juče da je na tržište BiH uvezeno meso iz Brazila. Naveli su da su u 2016. godini na domaće tržište stigle 162 tone mesa iz Brazila u vrednosti od 516.751 maraka (258.000 evra). Uvoz je nastavljen i ove godine, a do 15. marta plasirano je 27 tona mesa iz Brazila.

Domaći poljoprivredni proizvođači ističu da postoji velika mogućnost da je brazilsko meso servirano i na trpezama građana BIH. Oni ističu da su u više navrata upozoravali da sav svetski otpad završava u BiH i da ih ne bi čudilo ako se pokaže da je trulo meso iz Brazila završavalo u našim tanjirima, piše Glas Srpske.Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS Vladimir Usorac ističe da sav otpad završava na tržištu BiH.

" Meso iz Brazila koje je završilo u nekoj od zemalja Evrope sigurno je na kraju plasirano i građanima Bosne i Hercegovine. Velike količine tog sumnjivog mesa završavaju svake godine na našem tržištu. Ovo nije prvi put da se takvo nešto dešava, imali smo i slučajeve kada je meso kengura iz Australije uvezeno na domaće tržište", kazao je Usorac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče nije odgovarao na telefonske pozive, tako da smo ostali uskraćeni za informacije o tome da li je i šta preduzeto u vezi sa aferom koja trese pola sveta. Nismo uspeli da stupimo u kontakt ni sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track