U SUSRET GODIŠNJICI: Moskva odlučno protiv bilo kakve promene Dejtona

Dragocena pomoć za RS

U SUSRET GODIŠNJICI: Moskva odlučno protiv bilo kakve promene Dejtona

Bosna i Hercegovina -
Partneri iz međunarodne zajednice koji Srpskoj pomažu da odoli pritiscima Vašingotna i Londona su, prije svih, Rusija, iz koje i danas stižu jasne poruke

Naredne sedmice BiH obeležava 20. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uoči jubileja istorijskog događaja, neki centri moći iz Vašingtona i sa Zapada nastoje da revidiraju Dejtonski sporazum i centralizuju BiH. U tom slučaju, i opstanak Republike Srpske bio bi upitan.

Pojedinci iz Amerike idu i korak dalje - pa Dejton nazivaju ludačkom košuljom u koju je obučena BiH. Partneri iz međunarodne zajednice koji Srpskoj pomažu da odoli pritiscima Vašingotna i Londona su, prije svih, Rusija, iz koje i danas stižu jasne poruke.

Nakon što je rusko "ne" rezoluciji o Srebrenici u Savetu bezbjednosti pomrsilo račune Vašingtonu i Londonu, iz Moskve je poručeno da su zapadni stavovi neprihvatljivi i kada su u pitanju izmene Dejtonskog sporazuma.

Da Dejtonski sporazum ne treba menjati, već kreativno primenjivati, stav je zvanične Moskve. "Dejton je živ" je i današnja poruka pomoćnika ministra spoljnih poslova Rusije Alekseja Meškova. Rusija smatra da OHR treba zatvoriti, a sva ovlašćenja predati građanima. O godišnjici Dejtona stav je izneo i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

- Godišnjica je povod da pogledamo na napredak koji smo postigli i vidimo kakva je šansa za budućnost. Mi verujemo da se u zadnjih 20 godina Dejton pokazao kao čvrsta osnova, ne samo za završetak rata, nego i za održavanje mira i pomirenje. Dejton treba koristiti tako da se da podrška nezavisnom razvoju i dogovaranju unutar BiH, bez mešanja i vođstva sa strane. Odluke treba donositi na bazi dogovora unutar zemlje - istakao je Ivancov.

Udovica Ričarda Holbruka, kreatora Dejtonskog sporazuma, otkriva da Holbruk nije planirao da Dejton bude trajno rešenje, niti ludačka košulja, već okvir da se zaustavi rat. Zbog toga poziva, kako kaže, Bosance, da ne oklevaju u traženju promena. Najavljuje mogućnost povratka i Hilari Klinton u Belu kuću što bi, kaže, bila dobra vest za Bosnu. To bi, ocenjuje, otvorilo put Dejtonu dva.

Ona smatra, da SAD treba da budu jedna od od dve strane koje bi sazvale novi Dejton, a to bi kako kaže, "po Holbrukovom kalupu" mogao da realizuje Bil Klinton.

Za Republiku Srpsku, to su samo iluzije. Ako do toga dođe, sve će ponovo biti na početku, smatra ekspert pravnih nauka Vitomir Popović. Ponovo bi imali Repuliku Srpsku, Herceg Bosnu i Republiku BiH.

- Nije to baš tako kad se nekom prohte, pa bez obzira odakle dolazio. Bila to gospođa Klinton ili neko drugi i da će se na takav način menjati međunarodni ugovor. Vidite da je u potpunosti došlo do promene odnosa u svetu. Rusija je sada mnogo jača zemlja - kaže Popović.

Ni Evropa više nije što je nekad bila. Umjesto "Evrope bez granica" - podižu se bodljikave žice. Јačaju nacionalne države. Ako se ne reformiše, preti joj raspad, ocenjuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Sama Evropa nije više obećano mesto, kao što smo mislili prije nekoliko godina. Ono što mi moramo da radimo jeste da vodimo računa o vlastitim interesima. Znači, Republika Srpska ima samo jedan cilj, a to je da ojača svoju snagu i svest o sebi i svojoj samostalnosti - rekao je predsednik Srpske.

Da bi odolela pritiscima nekih centara moći iz Vašingtona, koji po tradiciji deluju protiv opstanka Republike Srpske, neophodno je jedinstvo najvećih političkih stranaka u Srpskoj – stav je Miše Đurkovića s Instituta za evropske studije u Beogradu. Ocenjuje da su prijetnje zatvorom i optužbe za izdaju neprihvatljiv način političke borbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track