UBICE VOJNIKA JNA OPET DIŽU GLAVU:  Zelene beretke najavile najveću vojnu vežbu posle rata
Foto: Glas Srpske

Još traže bojevu municiju

UBICE VOJNIKA JNA OPET DIŽU GLAVU: Zelene beretke najavile najveću vojnu vežbu posle rata

Bosna i Hercegovina -

Udruženje veterana paravojne formacije Zelene beretke u BiH najavilo je da će održati "najveću vojnu vežbu posle ratnog perioda" pod nazivom "Sloboda za sve".

Veterani jedinice koja se "proslavila" masakrom kolone JNA koja se povlačila Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu u maju 1992, još kažu da planiraju da na vežbi koriste bojevu municiju i novije oružje koje poseduju Oružane snage BiH.

Foto: Printscreen Facebook
Foto: Printscreen Facebook

Predsednik udruženja Zelene beretke Muhamed Švrakić rekao je da će uputiti zahtev Oružanim snagama BiH da im daju vojnu opremu radi vojne vežbe ili će se obratiti MUP-u Federacije BiH.

"Vojnu vežbu najavili smo još ranije. U pitanju je samo skup veterana, gde će se prisetiti trenutaka i dana iz perioda agresije, te upoznavanje s novim naoružanjem. Red je da veterani znaju čim raspolažu Oružane snage BiH", rekao je Švrakić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Na pitanje zašto to Udruženje hoće da organizuje vojnu vežbu, on je odgovorio "da su bili vojska, a ne pčelari", dodavši da će čekati odgovor na zahtev za dobijanje vojne opreme, od čega zavisi kada će vežba biti održana. Zelene beretke žele da održe vežbu na svom strelištu ili čak na poligonu NATO u Glamoču.

Vojni analitičar Hamzo Višić kaže za Nezavisne da od te vežbe nema ništa i da ovaj zahtev Zelenih beretki treba posmatrati "na nivou verbalne diskusije koja je u vezi s lokalnim izborima i najavljenim referendumom u Republici Srpskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track