(VIDEO) ERDOGAN NALOŽIO SLAVLJE I U BIH: Pobeda na izborima slavila se i u Sarajevu
Foto: Anadolija

Neoosmanizam

(VIDEO) ERDOGAN NALOŽIO SLAVLJE I U BIH: Pobeda na izborima slavila se i u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -
Turska želi da se razmahne kao regionalna sila i da se svojim uticajem suprotstavi Rusiji na Balkanu, kaže Vladislav Jovanović

ANKARA/SARAJEVO - Pobeda Partije pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na izborima u Turskoj proslavljena je širom te zemlje, ali se slavilo i van njenih granica - u Sarajevu.Na ulice prestonice BiH izašao je veliki broj Sarajlija koji su tako, želeli da „podele radost s prijateljima“, prenose bosanski mediji.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

"Izbori u Turskoj nisu važni samo za tu zemlju nego i za zemlje u našem regionu. Turska i Bosna i Hercegovina će sada imati još snažnije odnose, posebno u rešavanju političkih problema u BiH", rekla je Naida Gego.

"To slavlje u Sarajevu nije ništa čudno, jer i sama Turska to ohrabruje. To je kontinuitet u ostvarivanju snova o uticaju Turske van njenih granica. Turska je sigurno ohrabrila tu proslavu jer su „naši“ muslimani, oni slovenskog porekla, i u vreme socijalizma govorili su da su za Tursku vezani pupčanom vrpcom", rekao je on za Kurir. On kaže da Turska nije sama na Balkanu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ovo je događaj koji ne ohrabruje politiku samostalnosti i nezavisnosti balkanskih država od spoljnih uticaja", rekao je on.Udar sekularizmuKako dodaje, Erdoganova pobeda znači novu pobedu nad sekularnom Turskom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Erdogan će još više islamizovati zemlju. Na spoljnom planu to će dati nov podsticaj tom neoosmanizmu. To ne odgovara samo Turskoj, koja želi da se razmahne kao regionalna sila, već i interesima Zapada da se Turska svojim uticajem suprotstavi Rusiji na Balkanu", rekao je Jovanović.

Inače, AKP je osvojio 49,4 odsto glasova, što će mu osigurati 316 mesta u parlamentu.

Sramna poruka i u Srbiji: Erdogan, naš sultanPobeda AKP u Turskoj nije samo u Sarajevu proslavljena kao važna, a najčudnija je bila čestitka koju su administratori Fejsbuk stranice Mešihat Sandžaka, inače dela Rijaseta Islamske zajednice Srbije, uz fotografiju Redžepa Tajipa Erdogana napisali: „Neka ti je mubarek olsun, naš sultane“. Na istoj stranici objavljena je i čestitka Adema Zilkića, reis-ul-uleme ISZ, turskom narodu i premijeru Ahmetu Davutogluu.

"Verujemo da će Turska predvođena vama i predsednikom Erdoganom nastaviti putem razvoja na zadovoljstvo svih građana i svih muslimana sveta", napisao je on.

Zilkić se juče nije javljao na telefon da objasni neobične čestitke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track