SEKTAŠI OKUPIRALI DANILOVGRAD: Policija opkolila hotel i pohapsila članove japanske sekte
Foto: Youtube/screenshot

Aum šinrikjo

SEKTAŠI OKUPIRALI DANILOVGRAD: Policija opkolila hotel i pohapsila članove japanske sekte

Crna Gora -
Više od 55 stranih državljana, pripadnika sekte "Aum šinrikjo" (Vrhovna istina sudnjeg dana), uhapšeno je u dva hotela u Podgorici i Danilovgradu, ali su posle saslušanja pušteni na slobodu, javili su crnogorski mediji.

Ova sekta odgovorna je za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povređeno oko hiljadu osoba.

Uhapšeni su juče saslušavani u policiji, a navodno je reč o ruskim i japanskim državljanima. Utvrđeno je da nemaju boravišne dozvole, ali i da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine.

Akciju je izvela Posebna jedinica crnogorske policije, ali se iz Uprave policije sinoć nisu oglasili tim povodom.

Prema pouzdanim saznanjima, akcijom su rukovodili agenti Agencije za nacionalnu bezbednost nakon što su ih partnerske službe iz inostranstva obavestile da su članovi sekte Aum šinrikjo u Crnoj Gori.

Prema pisanju crnogorske štampe, policajci su prvu grupu uhapsili u podgoričkom hotelu "Ramada", a potom su otišli u danilovgradski hotel "Perjanik".

"Policajci su opkolili hotel. Pravo opsadno stanje - duge cevi i barikade, a onda su upali u objekat", ispričao je očevidac događaja iz Danilovgrada.

Ovaj hotel u Danilovgradu, prema pouzdanim informacijama, nije radio već su uhapšeni zakupili objekat preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

"U hotelu su od 16. marta, koji su zakupili bez personala na 10 dana", rekao je jedan od izvora.

Nakon hapšenja, forenzičari su izuzeli brojne tehničke uređaje koje su koristili osumnjičeni, te su upućeni na veštačenje, navodi crnogorska štampa.

Iz službe objezbeđenja hotela "Ramada" juče nisu želeli da razgovaraju o ovom događaju, ali je potvrđeno da je u hotelu uhapšeno pet osoba iz Azije, koji su tu danima boravili.

Mediji su ranije objavili da je ta sekta, kada je bila na vrhuncu popularnosti, imala blizu 10.000 sledbenika i da je 2000. godine preimenovana u "Alef". Nalaze se pod nadzorom obaveštajnih agencija.

Krajem 2011. godine Vrhovni sud Japana potvrdio je smrtnu kaznu pripadniku te sekte zbog napada sarinom, otrovnim gasom, sredinom devedesetih u Tokiju i Macumotou.

Tada je završen šesnaestogodišnji sudski proces protiv 189 optuženih. Na smrt je osuđeno trinaestoro, među kojima i osnivač i vođa sekte Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara.

(Blic/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track