APSOLUTNI REKORDER: Na jednog Budvanina uknjižena čak 63 stana
Foto: Profimedia

Kolekcionari nekretnina

APSOLUTNI REKORDER: Na jednog Budvanina uknjižena čak 63 stana

Crna Gora -

Crnogorci, po broju nekretnina koje poseduju, rekorderi u regionu. Drugoplasirani Baranin sa 52, a za njim Podgoričanin sa 36 stanova

Jedan Budvanin zvanično je vlasnik najvećeg broja stanova u Crnoj Gori. Rekorder, moguće i u regionu, poseduje čak 63 stana. Drugoplasirani je Baranin koji je vlasnik 52, a treće mesto drži Podgoričanin sa svega 36 stanova.

Ove podatke je na zahtev javnosti iznela Uprava za nakretnine Crne Gore. Iz ove institucije, međutim, nisu saopštili - ko su vlasnici i o kolikim stambenim površinama je reč.

Gradnja stanova za tržište je godinama već glavni biznis investitora i graditelja u Crnoj Gori. I oni koji bolje poznaju ovaj posao, veliki broj stanova na ime jednog vlasnika objašnjavaju time da su ti “rekorderi” najverovatnije ljudi na koja glasi građevinska dozvola ili su vlasnici zemljišta na kome je podignuta zgrada. Te se na njihovo ime vode svi neprodati stanovi, koji će posle prodaje biti uknjiženi na nove vlasnike, one koji su ih kupili.

Foto: YTPS
Foto: YTPS

U Budvi, Bečićima, Miločeru, Svetom Stefanu i Petrovcu, veliki je broj neprodatih stanova, čija se cena kreće od 955 do 2.500 evra. Slično je i u drugim opštinama južnog Jadrana,ali i u Podgorici.

Katastarske evidencije kažu da u Crnoj Gori ima 298.228 stanova. Njihova ukupna površina je oko 18 miliona kvadrata. Na te stanove je upisano 221.380 različitih nosilaca prava. Dva i više stanova, prema zvaničnim podacima poseduje 86.089 građana. Po tri stana ima njih 17.644, četiri - 7.289, pet - 2.801, a po čak šest stanova ima 1.385 vlasnika.

Po broju upisanih stanova na prvom mestu je Podgorica - 84.836, potom sledi Bar sa 39.091, a na trećem mestu je Budva sa 35.924 stana. U ovim opštinama je i najviše vlasnika dva i više stanova.

Porez

Zakon o porezu na nepokretnosti kaže da je poreska stopa proporcionalna i može iznositi od 0,25 do 1 odsto tržišne vrednosti nepokretnosti. Ova stopa može se povećati za sekundarni stambeni objekat i do 150 odsto. Radi se o stanovima koji nisu prebivalište i mesto stalnog stanovanja obveznika poreza.

Opština inkasirala 5,5 miliona

Najveći porez na stan koji je za prošlu godinu plaćen u Budvi iznosi 22.360 evra. Nije poznato da li je ovu sumu platio Budvanin koji je vlasnik pomenuta 63 stana. Ali u metropoli turizma u prošloj godini od poreza na nepokretnost građana naplaćeno je ukupno 5,56 miliona evra.

(Novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track