KRAH VEKOVNOG PRIJATELJSTVA: CG uručila Moskvi protesnu notu zbog proterivanja Miodraga Vukovića
Foto: Beta

Diplomatska kriza

KRAH VEKOVNOG PRIJATELJSTVA: CG uručila Moskvi protesnu notu zbog proterivanja Miodraga Vukovića

Crna Gora -

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore uručilo je protestnu notu Moskvi zbog privođenja i proterivanja poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, Mioraga Vukovića.

Podgorički mediji javili su da je Ministarstvo protestnu notu uručilo ruskom ambasadoru u Podgorici Sergeju Gricaju.

Vuković je deportovan jutrošnjim letom za Tivat. On je, kako su preneli crnogorski mediji, prethodno u Rusiji zadržan na moskovskom aerodromu Domodedovo.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izrazio je ozbiljnu zabrinutost i osudio je postupanje kojem je izložen poslanik iz DPS-a Miodrag Vuković, prenele su Vijesti.

U saopštenju Brajovića se navodi da osuđuje "nediplomatsko postupanje kome je izložen poslanik Miodrag Vuković".

"Zadržavanje, uznemiravanje i sprečavanje nastavka putovanja poslaniku Vukoviću, koji je na moskovskom aerodromu bio u tranzitu, protivno je međunarodnom pravu i diplomatskoj praksi, dok se nemogućnost komunikacije i korišćenja ličnih stvari može smatrati i kršenjem osnovnih ljudskih prava", naveo je Brajović.

On očekuje i zvanično obrazloženje i izvinjenje zbog, kako navodi, nedoličnog odnosa prema predstavniku najvišeg zakonodavnog tela države Crne Gore.

Podgorički portal CdM piše da je deportacija Vukovića, koji je označen kao "persona non grata", iznenadila crnogorsku javnost. Pitanje je da li bi ovakav postupak Rusije trebao ikoga da začudi s obzirom da zvanična Moskva već duže vremena vrši pritisak na Crnu Goru zbog njenog pristupanja NATO-u, navodi ovaj mediji.

Bivši ministar spoljnih poslova Branko Lukovac je u izjavi za CdM kazao da je jedno sigurno - ovo je korak dalje u produbljivanju krize u odnosima Crne Gore i Rusije.

On je istakao da je deportacija Vukovića "osveta Moskve za ulazak Crne Gore u NATO".

"Deportacija Vukovića sa aerodroma u Moskvi je izraz ogorčenja, jer je Rusija shvatila da je proces ulaska Crne Gore u NATO završen. Sada se izgleda sprovodi osveta nad jednim brojem crnogorskih zvaničnika. Ovo je izraz srdžbe, ljutnje i neke vrste odmazde ili kažnjavanja. To je nešto što se može očekivati od Rusije nakon svega", rekao je Lukovac. Za njega, kaže, ovo nije iznenađenje.

"Crna Gora se, u okviru svog napredovanja ka EU i NATO, priključila sankcijama EU prema Rusiji. Te sankcije podrazumevaju zabranu ulaska jednog broja ruskih državaljana na teritoriju EU i teritoriju zemalja koje se pridružuju sakncijama. Tako da oni mogu da kažu - vi ste to prvi uradili pa ćemo sad i mi", rekao je Lukovac.

On ističe da je sada na potezu crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova koje treba da otkrije da li postoji spisak osoba iz CG kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

"Treba utvrditi da li postoji spisak crnogorskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju da bi se izbegle slične situacije. Taj spisak ne bi trebalo da bude nikakva tajna, jer je objavljen spisak ruskih državljana i zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u EU", rekao je Lukovac.

Na pitanje da li postoji neki konkretan razlog zašto je baš Miodrag Vuković proglašen za nepoželjnu osobu, Lukovac ističe da se ne radi o Vukoviću lično.

"On se jednostavno tamo našao, a nije ni isključeno da se čitav niz zvaničnika Crne Gore nalaze na spisku nepoželjnih osoba. To je način da Rusija pošalje snažnu poruku i kaže crnogorskim funkcionerima da zaobilaze Rusiju ili će u protivnom biti izloženi velikim neprijatnostima", rekao je Lukovac.

Branko Lukovac (Foto: Youtube)
Branko Lukovac (Foto: Youtube)

On naglašava da Ministarstvo treba da dođe do spiska zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju da, ne bi dolazilo više do ovakvih situacija. Tim povodom redakcija CdM-a kontaktirala je rusku ambasadu u Podgorici sa ciljem da utvridi da li takav spisak postoji, ali odgovor još nije dobijen.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track