CRNA GORA IMA CRNU LISTU: Za Rogozina i još 148 ruskih zvaničnika zabranjen ulaz u zemlju
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NEPOŽELJNI

CRNA GORA IMA CRNU LISTU: Za Rogozina i još 148 ruskih zvaničnika zabranjen ulaz u zemlju

Crna Gora -

Crna Gora je zabranila ulazak 149 državljana Rusije i Ukrajine zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi i aneksije poluostrva Krim, potvrđeno je podgoričkim medijima u Vladi.

Spisak nepoželjnih formiran je na osnovu odluke Evropskog saveta.

Odlukom Vlade Crne Gore ograničava se "ulazak i raspolaganje imovinom i sredstvima licima koja su odgovorna za aktivno podržavanje politike koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine".

Među "nepoželjnima" za ulazak u Crnu Goru su potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin, šef obaveštajnih službi Nikolaj Petrušev, predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, tajkun i vlasnik "Televzije Carigrad" Konstantin Malofejev, zamenik generalnog sekretara vladajuće stranke "Jedinsvena Rusija" Sergej Železnjak i drugi.

Crna Gora se 2014. godine pridružila sankcijama EU uvedenim zbog krize u Ukrajini, zbog čega je, kako je objašnjeno iz Moskve, pre nekoliko dana poslaniku crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodragu Vukoviću zabranjen ulazak u Rusiju.

Crna Gora je zbog toga uputila protestnu notu Moskvi, a podgorički mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, ranije su objavili da postoji spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, te da je na njemu 50 osoba, medju kojima premijer Duško Marković, predsednik Skupštine Ivan Brajović, lider vladajuće DPS Milo Đukanović.

Premijer Marković je u sredu saopštio da je Moskva potvrdila da spisak postoji i da će on "ostati tajna".

Iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova je najavljeno da će biti poslata "zamolnica" ruskom ministarstvu da dostavi spisak nepoželjnih osoba, da bi se izbegla situacija koja se desila poslaniku Vukoviću.

Po informacijama medija, Moskva, međutim, nema obavezu da obelodani listu nepoželjnih osoba iz Crne Gore.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vicevima odzvonilo, od danas plaćate i “masne” šale!

(Kurir.rs/ Beta/ Pobjeda)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track