NEMA RUGANJA NATO: Za ismevanje alijanse u Crnoj Gori kazna do 10.000 evra!
Foto: Profimedia, Foto: Printscreen Vijesti.me

NEVIĐENO

NEMA RUGANJA NATO: Za ismevanje alijanse u Crnoj Gori kazna do 10.000 evra!

Crna Gora -

Onaj ko se ubuduće javno naruga NATO, mogao bi biti kažnjen do 10.000 evra.

To je predviđeno članom 200 Krivičnog zakona (KZ) "Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije". U tom članu se navodi da će od tri do 10.000 biti kažnjen onaj "ko javno izloži poruzi Organizaciju ujedinjenih nacija, Međunarodni Crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čiji je Crna Gora član". Crna Gora je u ponedeljak postala 29. članica NATO.

Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona izneta "u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa".

"I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio", stoji u članu 201 KZ.

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

(Kurir.rs/ Vijesti)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track