TAJNA SLUŽBA TAJNO KOD LEKARA: Svi crnogorski bezbednjaci poslati na doktorsku kontrolu
Foto Shutterstock, Foto: Shutterstock

Zdravlje pre svega

TAJNA SLUŽBA TAJNO KOD LEKARA: Svi crnogorski bezbednjaci poslati na doktorsku kontrolu

Crna Gora -

Svi zaposleni u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) su, tokom ovog i prošlog meseca, podvrgnuti sistematskom medicinskom pregledu.

Detaljan pregled njihovog zdravstvenog stanja obavlja tim lekara specijalista privatne bolnice “Codra” u Podgorici. U toj bolnici, nezvanično saznaju "Vijesti", počelo je i lečenje nekoliko pripadnika tajne službe za koje su lekari ustanovili da su bolesni.

Iz kabineta direktora ANB Dejana Peruničića “Vijestima” su na pitanje zašto su se sada odlučili za sistematski pregled kompletnog sastava, s obzirom da ni davno penzionisani službenici ANB ne pamte da su kolektivno išli na pregled, rečeno da su kontrolu zdravlja svojih službenika uradili "u skladu sa savremenim standardima bezbednosnih službi i da, shodno podzakonskim aktima Agencije, organizuju redovne i vanredne preglede za svoje službenike".

“Imajući u vidu da je kadrovska evidencija službenika Agencije u skladu sa Zakonom o ANB i Zakonom o tajnosti podataka označena stepenom tajnosti, te standarde i postupanja sa aspekta zaštite integriteta ljudskih resursa Agencije, postupak nabavke i realizacije usluge obavljanja sistematskog pregleda službenika, shodno procedurama propisanim podzakonskim aktima Agencije, sproveden je kao poverljiva nabavka”, odgovorili su iz ANB na pitanje koliko će da košta sistematski pregled službenika ANB-a i zašto su odlučili da kontrolišu zdravlje u privatnoj klinici "Codra".

Na pitanje ko će to sve da plati odgovorili su da je novac obezbeđen iz budžeta ANB za tekuću godinu. “Shodno odredbama Ugovora broj I 250/17-10-115-41/1 od 3.2.2017. godine, pripadnici Agencije se u zdravstvenoj ustanovi - pružaocu usluga lično upoznaju sa rezultatima pregleda, dok se menadžmentu Agencije dostavlja isključivo Izveštaj o utvrđenoj radnoj sposobnosti službenika, uz poštovanje odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zaštiti i zdravlju na radu”, odgovor je na pitanje da li će neko, osim lekara i pacijenta, imati uvid u zdravstveno stanje pripadnika tajne službe.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” službenici ANB imali su detaljne preglede glave, kardiološke preglede, preglede stomaka ultrazvukom, kompletane internističke preglede, preglede štitne žlezde, kolor dopler krvnih sudova, spirometriju, test opterećenja srca (ergometrija), za žene ginekološke preglede i ultrazvučne preglede dojki, po potrebi mamografiju, za muškarce urološki pregled sa ultrazvučnim pregledom prostate, laboratorijske nalaze krvna slika, šećer, kreatinin, mokraćna kiselina, bilirubin, transaminaze, gvožđe, ukupni holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, hromoni štitaste žlezde, PSA, urin, po potrebi tumor markere, preglede pluća, neurološke preglede i, na kraju, pregled psihijatra.

Iz ANB nisu odgovorili koliko je ljudi zaposleno u toj instituciji. Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" u tajnoj službi zaposleno je manje od 300 službenika. Budžet ANB za 2017. godinu je 7.575.230 evra.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track