ADVOKAT SVETOZARA MAROVIĆA TVRDI: On ne izbegava odlazak u zatvor, teško je bolestan
Foto: Vijesti/Savo Prelević

jasnO

ADVOKAT SVETOZARA MAROVIĆA TVRDI: On ne izbegava odlazak u zatvor, teško je bolestan

Crna Gora -

Svetozar Marović ne izbegava odlazak u zatvor, ali je teško bolestan zbog čega je već duže na bolničkom lečenju i to je jedini razlog zbog kog je dva puta do sada tražio odgađanje početka izdržavanje kazne zatvora.

To u pismu dostavljenom Televiziji Vijesti tvrdi njegov beogradski advokat Vladimir Marinkov, koji se čudi što je molba Marovića za odgađanje izdržavanja kazne odbijena u trenutku kada mu se stanje navodno značajno pogoršalo. Marinkov tu odluku vidi kao plod politizacije slučaja i optužuje crnogorske sudove da Maroviću "krše pravo na život".

"Moj klijent je teško bolesan i nalazi se na neuropsihijatrijskom lečenju. On je pod strogom lekarskom kontrolom zbog naglašenih elemenata hronične depresije i opasnosti od suicida. Ukoliko bi u ovom momentu bilo prekinuto lečenje, a Marović otpočeo izvršenje zatvorske kazne, takvim postupanjem bi pored zdravlja bio ozbiljno ugrožen i sam život Svetozara Marovića," kazao je Marinkov.

Samo desetak dana ranije, Marovićev podgorički advokat Zdravko Begović Televiziji Vijesti je kazao da očekuje da će se njegov branjenik spuškoj upravi javiti u najskorije vreme kako bi izdržao kaznu od tri godine i devet meseci na koliko je osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe koja je svojim delovanjem oštetila budvansku kasu za desetine miliona evra.

I Begović je tada, kao i Marinkov u današnjem pismu, potcrtao da je Marović zbog navodno teških zdravstvenih okolnosti izgubio određene privlegije koje je mogao da uživa, da se na izdržavanje kazne javio na vreme. U pismu se beogradski advokat dotakao i 100 hiljada evra novčane kazne koju Marović treba da uplati, a koju mu je Viši sud zamenio jednogodišnjom robijom.

"Povodom toga, može se reći samo da ce on uplatiti novčanu kaznu čim njegovo zdravstveno stanje bude bolje," navodi Marovićev advokat u pismu.

Marinkov poručuje i da će se boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima protiv, kako tvrdi, nezakonitih odluka suda u Kotoru i Podgorici, a sa ciljem da se Svetozaru Maroviću omogući da završi lečenje koje mu je, piše, od životne važnosti.

Za Marovićem, koji je priznao da je šef kriminalne organizacije koja je malverzacijama oštetila budvansku kasu za više desetina miliona evra, prošlog meseca je raspisana crvena interpolova poternica, po kojoj srpska policija još nije postupila. Podsetimo, i Marovićev sin Miloš se nalazi u Srbiji, gde je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio srpsko državljantsvo, a zatim podnio zahtev da zatvorsku kaznu odleži u toj zemlji.

(Foto: Vijesti/Savo Prelević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track