HRVATI BESNI NA CRNOGORCE: Hoće da ruše spomenik srpskom ratniku!
Foto: Arhiva

NALJUTILI ZAGREB

HRVATI BESNI NA CRNOGORCE: Hoće da ruše spomenik srpskom ratniku!

Crna Gora -

U selu Slatina otkriveno obeležje Puniši Račiću, poslaniku koji je 1928. u Skupštini ubio trojicu hrvatskih kolega

PODGORICA - U crnogorskom selu Slatina, kraj Andrijevice, otkriven je spomenik Puniši Račiću, poslaniku koji je u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. ubio hrvatske kolege.

Ovaj događaj izazvao je pravi bes u Hrvatskoj, gde Stjepana Radića, jednog od ubijenih, smatraju legendarnim političarem, a Račića proglašavaju „krvnikom i zagovornikom velikosrpske ideje“.

- Ovde je 1886. rođen znameniti Slatinjanin i Vasojević Puniša Milev Račić, učesnik oslobodilačkih ratova, narodni poslanik Kraljevine Jugoslavije i nosilac Albanske spomenice. Spomen-obeležje na njega podižu ponosni bratstvo Račića i Slatinjani - piše na spomeniku.

Odslužio deo kazne

Račić je 20. juna 1928. u Skupštini ubio hrvatske poslanike Pavla Radića i Đura Basaričeka, a smrtno ranio Stjepana Radića. Povredio je i Ivana Granđu i Ivana Pernara. Osuđen je na 33 godine robije, a izašao je iz zatvora 27. marta 1941. U oktobru 1944. je nestao, a pretpostavlja se da su ga ubili partizani.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) pozvala je vladu svoje zemlje da hitno reaguje.

- Račić je ubica nad čijim se varvarskim činom i danas grozi ceo civilizovani svet. Ovaj bogohulni i primitivni čin vređa hrvatski narod i spomenik krvniku i atentatoru mora se ukloniti - pišu.

Crnogorska vlada juče posle podne saopštila je da će ukloniti spomenik iz Slatine jer spomen-obeležje nije u skladu sa zakonima te zemlje.

Sukob zbog Barešića

Zanimljivo je da su pre samo godinu dana Crna Gora i Srbija slali protestnu notu Hrvatskoj zbog podizanja spomenika Miri Barešiću, čoveka koji je u jugoslovenskoj ambasadi u Švedskoj 1971. ubio Vladimira Rolovića, ambasadora, crnogorskog diplomatu i narodnog heroja SFRJ. Spomenik nije uklonjen.

ČINJENICE

ŠTA SE DESILO 1928.

Na zasedanju 20. juna 1928. Puniša Račić iz Radikalne stranke je završavao govor, a Ivan Pernar mu je viknuo: „Opljačkali ste begove.“

Račić je zatražio od predsedavajućeg da ga kazni ili će, zapretio je, to on sam da uradi.

foto: Arhiva

„Ko god pokuša da da se stavi između Pernara i mene - poginuće“, poručio je Račić.

Iz džepa je izvadio pištolj, uperio ga ka Pernaru i u njega ispalio dva metka, a zatim je zapucao na ostale Hrvate.

foto: Arhiva

Napustio je salu, a prilikom hapšenja je izjavio da nije bežao, već da je hteo da „obavesti porodicu i birače o svom činu“.

Kurir / E.K.

Foto: Arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Strašno! Nemar države doveo do ubistva dve žene i deteta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track