CRNOGORCI ŽELE DA IM VOZAČKE VAŽE I U NEMAČKOJ: Podneta inicijativa, čeka se odgovor Nemaca
Foto: Profimedia

Olakšice

CRNOGORCI ŽELE DA IM VOZAČKE VAŽE I U NEMAČKOJ: Podneta inicijativa, čeka se odgovor Nemaca

Crna Gora -

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zamolilo je Nemačku da njihovi organi razmotre mogućnost međusobnog priznavanja vozačkih dozvola između dve države, izjavio je premijer Duško Marković tokom premijerskog sata, ističući da se nada pozitivnom odgovoru nemačkih vlasti.

Prema zvaničnom izveštaju nadležnih organa, trenutno je u Nemačkoj na privremenom radu preko 23.000 državljana Crne Gore.

Marković je podsjetio da u ovom momentu postoji određeni režim olakšica za crnogorske državljane koji su se našli na privremenom boravku i radu u Nemačkoj.

“Naime, prema važećim propisima, ukoliko imalac crnogorske vozačke dozvole zasnuje prebivalište u Nemačkoj, istu može koristiti u vremenskom trajanju do šest meseci. Nadležna Uprava koja odlučuje o ovim pitanjima, može produžiti taj rok za još 6 meseci ako podnosilac zahteva dokaže da neće imati prebivalište u Nemačkoj duže od godinu dana. Međutim, ukoliko boravi više od tog perioda, crnogorska vozačka dozvola mora biti zamenjena nemačkom. Prilikom zamene, crnogorski državljani moraju apsolvirati i položiti ispit za sticanje nemačke vozačke dozvole, i takav ispit svakako za njih znači i izvesni napor. U ovom trenutku, na osnovu nemačke Uredbe o vozačkoj dozvoli, naši državljani ne moraju da pohađaju kompletnu obuku u auto-školi, i samim tim su oslobođeni značajnog dela troškova za sticanje nemačke vozačke dozvole”, objasnio je on.

Marković je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u kontinuitetu radi na iznalaženju mogućnosti za potpisivanje Izjave o nameri o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola – kako su to uradile Srbija i Republika Bosna i Hercegovina.

“Dakle, prepoznajući eks oficio važnost ovog pitanja za državljane Crne Gore sa stalnim i privremenim boravkom u Nemačkoj, ali uvažavajući i brojne upite naših iseljenika istim povodom, Ministarstvo spoljnih poslova je u odgovarajućoj proceduri 18. maja ove godine već zamolilo nemačku stranu da njihovi organi razmotre mogućnost međusobnog priznavanja vozačkih dozvola između dve države”, istakao je Marković.

Službena komunikacija sa nemačkom stranom ovim povodom traje već od juna 2015, dakle više od dve godine.

“Naši bilateralni odnosi daju mi za pravo da verujem da će i pitanje međusobnog priznavanja vozačkih dozvola sa nemačke strane biti tretirano pozitivno. Ono je svakako sastavni deo mera koje građanima Crne Gore, u završnoj fazi procesa pristupanja Evropskoj Uniji, treba da omoguće da što lakše i uspešnije koriste povoljnosti koje su im na raspolaganju u Nemačkoj i ostalim članicama Unije”, zaključio je Marković.

(Kurir.rs/CDM/S.Đukanović)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track