MIRIŠLJAVI MILO ODUŠEVLJAVA SINGAPUR: Đukanoviću u čast jedna orhideja ponela njegovo ime!
Foto: Profimedia/Stefan Jokić

originalno

MIRIŠLJAVI MILO ODUŠEVLJAVA SINGAPUR: Đukanoviću u čast jedna orhideja ponela njegovo ime!

Crna Gora -

U dalekom i egzotičnom Singapuru, tamošnjem botaničkom vrtu, jedna orhideja nosi ime lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Iako javnosti nije poznato da li je lider DPS-a ikada bio zaljubljenik u botaniku, ipak osam godina posetioci vrta mirišu cvetove sa njegove stabljike, a CdM saznaje da je to dokaz poštovanja singapurskih vlasti prema Crnoj Gori, jer je to u ovoj zemlji vrsta običaja i pokazivanje poštovanja.

“Milu” društvo u Vrtu orhideja (ustanovljenom daleke 1957.) prave “princeza Dajana”, “Nelson Mandela” i druge znamenite ličnosti sveta, ali niko sa prostora bivše Jugoslavije ili Balkana.

Međutim, botaničari imaju svoje viđenje o tome ko i kada može da neki cvet nagradi svojim imenom.

“Za one ljude koji su dali svoj doprinos u botanici obično sledi nagrada tako što neka od biljaka ponese njihovo ime. Tako imamo ljubičicu kralja Nikole Petrovića, koji je u svoje vreme prihvatao strane botaničare koji su ispitivali floru Crne Gore. Istraživači su u znak zahvalnosti ljubičicu nazvali po našem suverenu”, kaže za Večernje Novosti poznati botaničar profesor Mićo Praščević.

Nedavno je jedan cvet zvani virak dobio ime po crnogorskom botaničaru Danielu Vinceku. Često ga koriste planinari koji preko njegovih latica gase žeđ.

Kurir.rs/CDM

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track