SUNOVRAT BIVŠEG TAJKUNA: Interpol stavio Mihaila Hodorkovskog na listu traženih
Foto: Reuters

I zvanično

SUNOVRAT BIVŠEG TAJKUNA: Interpol stavio Mihaila Hodorkovskog na listu traženih

Planeta -
Nekadašnji čelnik ruskog naftnog giganta Jukosa Interpol goni zbog povezanosti s ubistvom gradonačelnika sibirskog grada Neftejuganska 1998. godine.

"Ruski istražni komitet predložio je Hodorkovskog za međunarodnu listu traženih osoba u decembru. Sada ga je Interpol stavio na tu listu", rekao je isti izvor, dodavši da će Rusija tražiti izručenje Hodorkovskog.

Informacija da je on stavljen na listu objavljena je pošto je Nacionalna centralna kancelarija Interpola u Rusiji podnela dokumenta. Ime Hodorkovskog do sada se nije nalazilo u Interpolovoj bazi podataka, navodi ruska agencija.

Moskovski sud je u decembru 2015. godine saopštio da je Hodorkovski uhapšen u odsustvu. Hodorkovski je optužen u okviru krivične istrage iz 1998. protiv čelnika Jukosa koji su bili umešani u organizovanje teških zločina, uključujući ubistvo gradonačelnika Neftejuganska i pokušaja ubistva biznismena Jevgenija Ribina, navodi Tass.

Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus, pobegao je u Švajcarsku pošto je dobio oprost od ruskog predsednika Vladimira Putina 2013. godine, posle 10 godina provedenih u zatvoru zbog utaje poreza i otpužbi za proneveru novca.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja