CRNA GORA PREPOLOVILA RADNE DOZVOLE ZA STRANCE: Naredne godine primiće samo 15.000 radnika
Foto: Thinkstock

Smanjivanje kvota

CRNA GORA PREPOLOVILA RADNE DOZVOLE ZA STRANCE: Naredne godine primiće samo 15.000 radnika

Crna Gora -
Crna Gora će u narednoj godini izdati skoro 15.000 dozvola za rad, što je upola manje dozvola u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je danas Ministarstvo rada i socijalnog staranja

U Crnoj Gori je od početka novembra na snazi Zakon o strancima koji ograničava zapošljavanje stranaca, pošto je njegova primena bila odložena zbog turističke sezone.

Crnogorska ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević rekla je novinarima da će naredne godine biti izdato 14.800 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca i 3.000 dozvola za kapitalne projekte od značaja za Crnu Goru, a koje ne ulaze u godišnju propisanu kvotu.

Zakon proritet daje domaćoj radnoj snazi i nalaže poslodavcima da strance zapošljavaju samo ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema traženog kadra ili ako evidentirani odbijaju posao. Propis je usvojen uoči turističke sezone, ali je njegova primena odložena zbog burnog reagovanja poslodavaca, koji su procenili da sistem nije pripremljen za primenu takvog propisa.

Zakon predviđa sankcija za poslodavce u slučaju da objave oglas za posao pre pribavljanja potvrde nacionalnog Zavoda za zapošljavanje. Ministarka rada je rekla da je vlada bila u obavezi da donese kvotu, ali da to ne znači da ona ne može da ih promeni u slučaju da to bude potrebno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track