CRNOGORSKI POMOĆNIK MINISTRA ROBIJAO U ITALIJI: Učestvovao u oružanoj pljački, a nisu imali pojma
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

Skandal

CRNOGORSKI POMOĆNIK MINISTRA ROBIJAO U ITALIJI: Učestvovao u oružanoj pljački, a nisu imali pojma

Crna Gora -

Službenici podgoričkog biroa Interpola pre nekoliko dana dobili su od kolega iz Rima dokaze da je aktuelni šef službe za kancelarijske pomoćne i zajedničke poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladan Delić (48), bio osuđivan u Italiji i to zbog oružane pljačke izvedene u januaru 1990. godine, saznaju Dnevne novine iz Uprave policije.

Protiv Delića se trenutno vode dva uviđajna postupka u osnovnim tužilaštvima u Podgorici i Nikšiću, zbog sumnji da je zloupotrebio službeni položaj.

U depeši iz NCB Interpola Rim stoji da je Delić bio uhapšen 24. januara 1990. godine i to zbog oružane pljačke u italijanskom gradu Veroni. Prema tim podacima, Delić je od okružnog suda u Veroni bio osuđen za oružanu pljačku, a nakon što je izdržao zatvorsku kaznu u tom gradu, on je proteran iz Italije sa merom zabrane ulaska od pet godina.

Delić je dospeo u javnost nakon što je objavljeno da se još od aprila 2015. godine protiv njega vodi uviđajni postupak na osnovu zahteva Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava. Nedavno su službenici kriminalističke policije pretresli njegov kabinet, a objavljeno da se njegovo ime nalazi u evidencijama evropskih država i u Interpolovom sistemu, u kom je tretiran kao osoba sklona izvršenju krivičnih dela protiv imovine teške krađe, razbojništva i razbojničke krađe.

Za inspektore koji rade na pomenutim slučajevima, po zahtevu nadležnih tužilaca, interesantno je da Vladan Delić nije registrovan u kaznenoj evidenciji, jer da jeste sigurno da ne bi mogao zasnovati radni odnos u policiji i drugim državnim organima. Jedan pravac istrage i policijskih provera se kreće baš u tom pravcu, odnosno traži se odgovor zašto Delić nije i zvanično registrovan kao izvršilac krivičnog dela, shodno propisanim pravnim procedurama. Takođe, DN nezvanično saznaju da će policija o zvaničnim podacima koji su dostavljeni od italijanskih kolega, obavestiti i Ministarstvo pravde kako bi se pokrenula procedura otvaranja kaznenog kartona za

Delića kao izvršioca krivičnog djela oružane pljačke u inostranstvu.

Delić je načelnik službe za opšte i pomoćne poslove u čijoj nadležnosti su, između ostalog, održavanje i servisiranje voznog parka, ishrana, i higijena u MUP-a i policije, snabdevanje pogonskim gorivom i drugi logistički poslovi za potrebe svih operativnih struktura policije i administrativnih službi MUP-a. Delić je pre imenovanja za pomoćnika Danilovića, bio pomoćnik i njegovom prethodniku Rašku Konjeviću, a pre toga obavljao je poslove inspektora kriminalističke policije u Nikšiću. Za sve to vreme, prema pisanju medija, policija je imala sumnje da se bavi zloupotrebama.

(cdm.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track