EPISKOP JOANIKIJE: Opasno je braniti se silom, pendrecima, zatvorima i hapšenjima
Foto: Rojters

Razobličiti laž

EPISKOP JOANIKIJE: Opasno je braniti se silom, pendrecima, zatvorima i hapšenjima

Crna Gora -
Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije se osvrnuo na aktuelnu društvenu situaciju u Crnoj Gori i izrazio zabrinutost usled nedostatka dijaloga u Crnoj Gori, koji se ovih dana manifestuje na različite načine, pa čak i upotrebom sile

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetih Otaca VII Vaseljenskog sabora u 20. nedjelju po Duhovima, 18. oktobra 2015, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Preosvećenom Episkopu je sasluživalo brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije budimljansko-nikšićke, a liturgijskom sabranju je prisustvovao u velikom broju vjerni narod Nikšića.

Vladika je svom nadahnutom arhipastirskom slovu kazao da smo svi mi saslužitelji Gospodnji kada se god sabiramo u svetim hramovima, u sveštenodejstvu svetih tajni Hristovih. Saslužitelji su i sveštenici i vjerni narod, koji svojom molitvom saslužuje vječnom Arhijereju Gospodu Isusu Hristu Koji je sa svojom Crkvom i sa nama, uvijek prisutan na svetoj službi Božjoj.

„To je dijalog između Gospoda i naroda Njegovog – naše prozbe ka Gospodu i Njegov odgovor, a Njegov odgovor je takav što nam On nispošilje svoju blagodat, svoju milost, svoju svjetlost, svoju istinu, što nam daruje novi život, daruje samog Sebe. Prema tom dijelogu mi uvijek stremimo“, kazao je, između ostalog, u svojoj besjedi Njegovo Preosveštenstvo Episkop Joanikije.

Osvrnuvši se, potom, na aktuelnu društvenu situaciju u Crnoj Gori, Vladika je izrazio zabrinutost usled nedostatka dijaloga u Crnoj Gori, koji se ovih dana manifestuje na različite načine, pa čak i upotrebom sile.

Nedavno je i Crkva imala iskustvo da joj se poturaju lažni sveštenici i lažni ljudi, koji se predstavljaju kao pravi i istiniti, a sa kojima Crkva treba da vodi dijalog, ocijenio je Preosvećeni Episkop i dodao:

„Mi smo uvijek spremni da razobličimo laž i mi to radimo riječima, argumentima, istinom. Ne radimo to kao što rade danas pojedini da umjesto dijaloga, ako imaju šta da kažu onima koji ih za nešto optužuju, da im iznesu argumente i istinu, a ne silom, pendrecima, zatvorima, hapšenjima. To je vrlo opasno“.

Zamoljen da slušaocima radija Svetigora da slušaocima dodatno objasni kakvo značenje imaju riječi iz njegove besjede, izgovorene tokom Liturgije u nikšićkom Sabornom hramu, a odnose se na, kako je Vladika Joanikije figurativno kazao, “crnogorskog sokola slobode koji, u ovo naše vrijeme,želi da uleti u zlatni kavez“.

(Radio Svetigora)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track