EVROPSKE TOP DESTINACIJE: Sveti Stefan i Hvar među 13 skrivenih dragulja Starog kontinenta

Istraživanje portala EBD

EVROPSKE TOP DESTINACIJE: Sveti Stefan i Hvar među 13 skrivenih dragulja Starog kontinenta

Crna Gora -
Osim dobro poznatih odredišta poput Pariza ili Londona, Evropa krije i druga blaga

PODGORICA - Evropska neprofitna organizacija Juropian best destinejšens (European Best Destinations-EBD) uvrstila je crnogorsko poluostrvo Sveti Stefan među 13 manje poznatih turističkih mesta u Evropi koja predstavljaju "skrivene dragulje" Starog kontinenta i koje treba posetiti ove godine.

U uvodnom tekstu, uz popis "dragulja", koji je objavljen na portalu EBD-a, navodi se da Evropa ima izuzetne i dobro poznate destinacije, poput Pariza, Londona ili Amsterdama, ali i hiljade manje poznatih ili nepoznatih odredišta koja predstavljaju evropsko skriveno blago, preneo je portal CDM.

Hvar, Foto: AP
Hvar, Foto: AP

Uz Sveti Stefan, na popisu EBD-ovih evropskih 13 "skrivenih dragulja" za ovu godinu su hrvatsko ostrvo Hvar, Piran u Sloveniji (za koji kažu da je šarmatno i jedno od najfotogeničnijih mesta na Mediteranu), zatim Portofino, italijansko primorsko selo, a tu je i mistični gradić Koimbra u Portugaliji.

Na listi se nalaze i živopisni Burano u Italiji, ali i brdovito mesto Melieha na Malti, poznato i kao rajsko selo Popaja, jer je tamo 1980. snimljen film o Popaju, s Robinom Vilijemsom u glavnoj ulozi. Tu je i Tenbi u Velsu (poznat po uličnim barovima i dobrim hotelima) i Dinant u Belgiji (mesto rođenja izumitelja saksofona, Adolfa Saksa).

Među "skrivenim draguljima" su i četiri mesta u različitim delovima Francuske, od kojih su dva u pokrajini Alzas - Kolmar (koji slovi za jedan od najlepših gradova na svetu) i selo Egišeim, bogato vinogradima i cvećem, i još Plumanak (Bretanja), s ružičastom kamenom obalom, i rt Kap Fere (Akvitanija), poznat po predstavnicima visokog francuskog društva koji se tu odmaraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track