FOTKA IZ OPERACIONE SALE ZAPALILA REGION: Doktore, gde su ti rukavice?!
Foto: Printskrin Fb

Iz operacione sale!

FOTKA IZ OPERACIONE SALE ZAPALILA REGION: Doktore, gde su ti rukavice?!

Crna Gora -
Kupam se svako jutro, a perem ruke svako drugo, moj procenat infekcije je jedan promil, odgovorio je hirurg

Hirurg Aleksandar Filipović, zaposlen u Kliničkom centru Crne Gore, objavio je na svom Fejsbuk profilu fotografiju iz operacione sale koja je izazvala veliku polemiku širom regiona! Naime, na fotografiji se vidi pet članova medicinskog osoblja i pokriveni pacijent nakon ili u toku intervencije. Fotografija iz sale sa pacijentom na operacionom stolu je sama po sebi diskutabilna, ali ono što je najviše zasmetalo javnosti jeste činjenica da hirurg ne nosi rukavice.

"Doktore, doktore. "You are breaking sterility“. Gde su sterilne rukavice, a? Da ne pominjem fotografa u hiruškoj sali, he he he. Operacija uspela. Pacijent umro", jedan je od komentara na spornoj fotografiji.

"Ajde, Tanja, nijesmo u Kanadi. Milo je zabranio ulaz u Crnu Goru svim ’bakterijama’ tako da kod nas nema infekcija", odgovorio je Boris u šaljivom tonu, a onda je doktor odgovorio da se “kupa svako jutro, a pere ruke svako drugo, te da mu je procenat infekcije jedan promil.

Inače, u Kodeksu medicinske etike i deontologije se navodi da lekar vrši svoj poziv prema svojoj savesti.

"Svako medicinsko lečenje mora biti propraćeno poštovanjem ljudskog dostojanstva, ličnosti, volje i prava pacijenta na samoopredeljenje", navodi se između ostalog u kodeksu.

EPK/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track