ODLAZAK MILOVOG MALOG: Lukšić napušta Vladu Crne Gore!
Foto: Fonet

presekao

ODLAZAK MILOVOG MALOG: Lukšić napušta Vladu Crne Gore!

Crna Gora -
PODGORICA - Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić napustiće tu funkciju do kraja meseca.

Lukšić je tu odluku već saopštio najbližim saradnicima, a svoju nameru o napuštanju vlade ranije i premijeru Milu Đukanoviću.

Nagoveštaj napuštanja funkcija u izvršnoj vlasti Lukšić je indirektno nagovestio u intervjuu agenciji "Mina" početkom marta ove godine, kada je kazao da se neće kandidovati na partijske funkcije bez obzira na to što je u tom periodu obavljao funkciju potpredsednika DPS-a. To je bio signal distanciranja od dešavanja u partiji kojoj pripada.

Iako se u političkim krugovima spekulisalo da Lukšić napušta vladu zbog prelaska na neku međunarodnu funkciju, izvori "Pobjede" tvrde da za sada još nema konkretnijih nagoveštaja o nekom takvom scenariju.

Kao potencijalne nove funkcije izvori bliski Lukšiću pominju funkcije u Svetskoj banci i Ujedinjenim nacijama, ali i u razvojnom programu koji je predviđen za bivše evropske premijere.

Lukšić će ostati upamćen kao šef diplomatije za čijeg je mandata Crna Gora ostvarila jedan od svojih najvećih strateških državnih ciljeva - pozivnicu za članstvo u NATO. Crna Gora je u periodu dok je bio šef diplomatije otvorila i veliki broj poglavlja sa EU.

Činjenica je, ipak, da je glavnu ulogu u međunarodnim odnosima Crne Gore odigrao prvi čovek DPS-a i premijer Milo Đukanović i čini se da i sam Lukšić zna da jeste bio deo tima, ali ne igrač bez koga se nije moglo, ocenjuje "Pobjeda".

Istovremeno, nekadašnji potpredsednik DPS-a imao je znatan broj oponenata unutar vlastite partije, jer su mu mnogi zamerali da pokušava „preko reda“ u partijski vrh da instalira kadrove koje je sam doveo.

U poslednjem javnom nastupu Lukšić se nije libio da saopšti stavove koji su ne samo drugačiji od zvanične pozicije DPS-a već i suprotstavljeni poziciji te stranke u partijskom dijalogu pred nove izbore.

Tako je, gostujući u emisiji "„Živa istina"“, Lukšić saopštio da, za razliku od vrha DPS-a, ne bi imao ništa protiv ideje formiranja tehničkog kabineta koji bi se bavio isključivo izbornom procedurom.

"„DPS nema razloga da zazire od bilo kog rešenja koje može biti rezultat političkog dogovora. Ako je rezultat političkog dogovora formiranje neke vrste tehničkog kabineta, koji će preuzeti odgovornost samo u organizaciji izbora, DPS po meni nema razloga da beži ni od tog scenarija, jer po svim istraživanjima javnog mnjenja podrška stranci je između 40 i 45 odsto, što znači i nakon sprovođenja te vrste modaliteta pripreme i organizovanja izbora apsolutno je legitimno formirati vladu u kojoj sam siguran da će DPS biti ključni faktor“, naveo je tada Lukšić.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track